Støttepædagogisk indsats
I PPR har vi til opgave at visitere til samt udføre den støttepædagogiske indsats. Til dette har vi forskellige muligheder, der skal bidrage til, at det enkelte dagtilbud kan arbejde fokuseret med en inkluderende indsats.
Til arbejdet har vi en faggruppe af støttepædagoger, der har forskellige kompetencer og viden inden for forskellige områder, med det til fælles, at de bidrager til den inkluderende støttepædagogiske indsats.
Faggruppen arbejder til hverdag ude i dagpleje og dagtilbud, hvor de understøtter det pædagogiske arbejde, der, hvor der er et særligt pædagogisk behov. Det afgørende kriterie for, at der kan bevilliges en indsats, er, at den kan understøtte en tidsafgrænset inkluderende indsats.
Hvordan får du adgang til en støttepædagogisk indsats?
Såfremt du arbejder i et dagtilbud, og oplever, at I har svært ved at arbejde inkluderende med en specifik problematik, så kan du, i et samarbejde med barnets/børnenes forældre, benytte støtteansøgningsskemaet.
Send støtteansøgning
Forløbet for behandlingen af en ansøgning
Du kan læse om forløbet og indhold i ansøgningen i denne vejledning.
Hvilken form for støtte kan man få af støttekorpset?
Støttepædagogen arbejder inden for lokalpolitiske og lovgivningsmæssige rammer for dagtilbudsområdet. Disse omsættes til praksisorienterede tiltag, som støttepædagogen udfører i et tæt samarbejde med det dagtilbud/den dagpleje, hvori støtteindsatsen finder sted. En del af støttepædagogens arbejde er at give sparring i samarbejdsrelationen med de dagtilbud/børnehuse, hvori støttepædagogen udfører sin arbejdsopgave, så de i fællesskab arbejder i en fælles retning, der grundlæggende er defineret i lovgivning og politikker for området. Dette arbejde skal ske med baggrund i erfaring, evidensinspireret faglig viden og indsigt i hvad der sker inden for udviklingen af kommunens dagtilbud og dagpleje.
Overordnet set hører al støttepædagogisk arbejde under dagtilbudsloven, som er den lovgivningsmæssige ramme for arbejdet i dagtilbud. Af særlig væsentlighed for støttepædagogernes arbejde er § 1. stk. 3, hvor der står følgende:
3) forebygge negativ social arv og eksklusion, ved at de pædagogiske tilbud er en integreret del af både kommunens samlede generelle tilbud til børn og unge og af den forebyggende og støttende indsats over for børn og unge med behov for en særlig indsats, herunder børn og unge med nedsat psykisk og fysisk funktionsevne, og
I dokumentet Mariagerfjords vidensgrundlag for Dagtilbud har dagtilbud og dagpleje formuleret et fælles fundament for ledelse i dagtilbud og dagpleje. Her har de formuleret hvilken viden, der giver de bedste forudsætninger for, at vi lykkes i praksis i kommunens dagtilbud og dagpleje. Denne viden er dermed også fundamentet for arbejdet med støtteindsatserne.
Individ, gruppe og organisering
En problematik med et barn eksisterer aldrig alene på individniveau. Barnet er i en kontekst, hvad enten det er hjemmet, dagpleje eller dagtilbud, og derved eksisterer problemet i en kontekst. Det betyder, at den støttepædagogiske indsats aldrig alene kan forholde sig til barnet. Arbejdet bliver også nødt til i en eller anden grad at koncentrere sig om den kontekst, barnet er i. Hvis der er tale om en støttepædagogisk indsats i form af en medarbejder, vil der derfor også altid være en løbende samarbejdsdialog med dagtilbuddets personale og barnets forældre om, hvordan vi, i fællesskab, kan løfte opgaven. Der vil jo også altid være en fremtid, hvor støttepædagogen ikke er der.
Derudover ligger der også nogle organisatoriske rammer for problematikken, og dermed også for arbejdet med at imødekomme problematikken. På samme vis som individet altid er i en kontekst, så er der altid nogle organisatoriske rammer i dagtilbud/dagpleje, der har betydning for problematikkens beståen. På baggrund af det, vil det formentlig ofte være relevant at drøfte problematikken løbende med ledelsen af dagtilbuddet eller dagplejepædagogen, som har indflydelse på dette niveau.
Kontrakt
Enhver støtteindsats indebærer en kontrakt, der skal udarbejdes i et samarbejde mellem personale, støttepædagog og forældre.
Kontrakten tager ligesom ansøgningen udgangspunkt i Mariagerfjord Dagtilbud og dagplejes vidensgrundlag, og den er bygget op om SMTTE-modellen.
I kontrakten har vi valgt DPU´en som et af de primære redskaber til at kortlægge barnets nærmeste udviklingszone, suppleret med en række spørgsmål, som I sammen med personalet og forældre skal forholde jer til i den proces, hvor I udarbejder kontrakten.
Kontraktprocessen er delt op i tre faser:
- Indsamling af information
- Analyse
- Målsætning og aftaler.
Løbende samarbejde
Det er et kriterium, at I løbende samarbejder om at nå de mål, som I i fællesskab har besluttet i kontrakten. Den inkluderende opgave kan kun løftes, hvis det sker gennem et samarbejde mellem forældre, dagtilbud/dagpleje og støttepædagog. Dvs. at I er forpligtede til at afsætte tid til jævnligt at mødes for at foretage delevalueringer af målene i kontrakten og for at justere den indsats, som I alle sammen udøver.
Evaluering
I evalueringen samler I op på hhv. effekten af indsatsen og hvilke erfaringer, I har fået i arbejdet med støtteindsatsen, hvad angår arbejdet ift. individ, kontekst og organisering.
I bliver blandt andet både bedt om at vurdere i hvilken grad, målet er opnået, ligesom I bliver bedt om at beskrive, hvorfor I vurderer dette. Evalueringen er både en proces, hvor I sammen skal lære af indsatsen, ligesom det er at stille skarpt på i, hvilken grad I er lykkes ift. de målsætninger, I havde sat jer. På den måde skulle evalueringen også gerne hjælpe jer til med tiden at få sat realistiske og opnåelige mål.
I evalueringen bliver I bedt om at tage stilling til, om I er lykkedes med indsatsens forskellige mål og i hvilken grad. På baggrund af dette bliver I ligeledes bedt om at tage stilling til, om dette har affødt nogle nye udfordringer, og om hvorvidt I vurderer, at indsatsen kan afsluttes. Dette bliver I bedt om at begrunde, hvorefter evalueringen, hvis I ikke mener, at indsatsen kan afsluttes, vil danne grundlag for en ny støtteansøgning.