Tosprogede elever
I Mariagerfjord Kommune starter alle nyankomne tosprogede elever fra 0-7 årgang
i et 3-6 måneders indslusningsforløb i basisdansk på Bymarkskolen. Formålet er at give eleverne et grundlæggende kendskab til det danske sprog, så de vil blive i stand til at modtage undervisning i den almindelige folkeskole. Eleverne bliver samtidig med optagelsen på indslusningsforløbet indskrevet på deres distriktsskole, hvis forældrene har valgt denne. Efter ca. 4 måneder sluses eleven ud på distriktsskolen, hvor der vil ske en overlevering af elevens dansksprogstilegnelse samt foretrukne læringsformer. Eleven udsluses til almenklassen med et sideløbende sprogbånd på 5-10 timers basisdansk om ugen.
Elever, der ved ankomst er 14 år eller derover, starter direkte i det udvidede modtagelsestilbud (Sproghuset) på Søndre Skole og MF10. Formålet med at gå i udvidet modtageklasse er at lære dansk så hurtigt som muligt med henblik på at kunne komme videre i uddannelsessystemet. I Sproghuset har eleverne kun 4 fag; dansk, matematik, engelsk og samfundsfag, som alle er eksamensfag. 2 dage i ugen er der mulighed for at komme i praktik f.eks. i butik, børnehave, supermarked.
Bymarkskolens hjemmeside,
Søndre Skoles hjemmeside.
Enkeltintegration
Herudover har Mariagerfjord Kommune et antal elever, som er enkeltintegreret i den almindelige folkeskole med et støttetimetal over 9 timer ugentligt. Dette skal ses som alternativ til specialklasserækkerne, og timerne tildeles den enkelte elev efter konkret visitation via Det Centrale Visitationsudvalg på baggrund af samtaler, observationer og undersøgelser, og gennem indstilling fra PPR og Skoleledelsen.
PPR har desuden forskellige støttemuligheder til børn og unge.
Undervisning af børn med særlige behov
Specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand gives til elever, hvis udvikling kræver en særlig hensyntagen eller støtte, som ikke alene kan understøttes ved brug af undervisningsdifferentiering og holddannelse inden for rammen af den almindelige undervisning. Til det formål har Mariagerfjord Kommune oprettet en række specialundervisningstilbud med tilhørende Skolefritidsordning (SFO). For at skabe helhed i elevens hverdag, er det arrangeret således, at ønskes et SFO tilbud til elever med særlige behov, kan specialklassens SFO tilbud anvendes. Optagelse i et specialklassetilbud sker via distriktsskolen på grundlag af samtaler, observationer, beskrivelser og undersøgelser og gennem indstilling fra PPR og skolelederen.