Som forældre til et barn, der skal anbringes, kan der opstå mange spørgsmål om, hvad der nu skal ske.
Selvom I har hørt det fra sagsbehandleren, kan det være en hjælp til jer at besøge vores sider, så I kan læse om det, som måske var svært at forstå, da beslutningen blev gennemgået.
Du er selvfølgelig altid velkommen til at kontakte dit barns sagsbehandler.
Når dit barn bliver anbragt, får du tildelt en ny sagsbehandler i Anbringelsesrådgivningen.
Jeres nye sagsbehandler i Anbringelsesrådgivningen vejleder jer og jeres barn under anbringelsen og samarbejder med jer om, at jeres barn kan komme hjem til jer igen, eller at I har et godt samvær med barnet. I dette samarbejde er handleplanen for henholdsvis jer og jeres barn vigtige arbejdsredskaber.
Hvor anbringes børn?
Netværksplejefamilie
Netværksanbringelser er anbringelser hos familiemedlemmer eller andre fra barnets netværk. Det vigtige er, at der er et bånd mellem barnet og netværksplejefamilien.
En netværksplejefamilie skal godkendes af kommunen.
Plejefamilie
En plejefamilie er en familie, der er godkendt til at tage imod børn og unge, der anbringes i plejefamiliens eget hjem.
Anbringelse på eget værelse
Unge kan anbringes på værelse eller kollegium, hvor den unge selv råder over et værelse eller en lejlighed. Disse skal godkendes af kommunen.
Kost – og efterskoler
De kost- og efterskoler, kommunen benytter, vil være vant til at samarbejde omkring børn og unge, deres skolegang og sociale liv.
Denne form for anbringelse kan anvendes, hvis hjem og forældre i en kortere eller længere periode ikke er i stand til at have barnet boende.
Opholdssteder
Opholdssteder dækker mange anbringelsesmuligheder, lige fra det lille opholdssted, der drives af en professionel familie, som kan modtage få børn til større steder med ansatte, samt socialpædagogiske skibsprojekter.
Døgninstitutioner
Døgninstitutionerne er et supplement til opholdsstederne.
Der er tre typer af døgninstitutioner:
- for børn og unge med sociale og adfærdsmæssige problemer.
- for børn og unge med handicap.
- de sikrede døgninstitutioner.
Sundhedstjek
Som noget særligt tilbyder Mariagerfjord Kommune sundhedstjek af anbragte børn. Læs mere om, hvordan et sundhedstjek foregår.
Rettigheder når dit barn er frivilligt anbragt
Handleplan for forældre og barn
Når dit barn anbringes udenfor hjemmet, laves der en handleplan for dit barn, som beskriver de ting, der skal arbejdes med for at sikre barnet en god udvikling.
Der skal også laves en handleplan for jer som forældre, hvor det fremgår hvordan I, så vidt det er muligt, kan få støtte til at løse de problemer, som var årsag til anbringelsen.
Når problemerne, som var årsag til anbringelsen er løst, kan der laves en plan for, hvornår og hvordan dit barn kan komme hjem igen. Hjemgivelsen vil oftest foregå over en periode på 3-6 måneder, for at give jeres barn og jer de bedste forudsætninger for at forblive samlet som familie.
Tilbagetrække samtykke
Når dit barn er frivilligt anbragt, kan du anmode om, at dit barn kommer hjem igen.
Når du ønsker dit barn hjem, så skal kommunen tale med dit barn og derefter beslutte, om det er forsvarligt i forhold til barnet.
Kommunen har efter din anmodning 7 dage til at tage stilling til, om dit barn kan hjemgives med eller uden en hjemgivelsesperiode.
Det bliver ofte afgjort, at det ikke vil være godt for barnet med en hjemgivelse efter 7 dage. Det er tit bedre at planlægge, at barnet kommer mere og mere hjem over en periode, for til sidst at komme helt hjem, hvis forholdene er til det.
Rettigheder når dit barn er tvangsmæssigt anbragt
Handleplan for forældre og barn
Når dit barn anbringes udenfor hjemmet, laves der en handleplan for dit barn, som beskriver de ting, der skal arbejdes med, for at dit barn kommer i en god udvikling.
Der skal også laves en handleplan for jer som forældre, hvor det fremgår hvordan I, så vidt muligt, kan få støtte til at løse de problemer, som har været årsag til anbringelsen.
Når problemerne, som var årsag til anbringelsen er løst, kan der laves en plan for, hvornår og hvordan dit barn kan komme hjem igen. Hjemgivelsen vil oftest foregå over en periode på 3-6 måneder for at give jeres barn og jer de bedste muligheder for at forblive samlet som familie.
Advokatbistand
Når kommunen meddeler dig, at dit barn anbringes tvangsmæssigt, eller kommunen ønsker at forelægge dit barns sag for Børn- & Ungeudvalget, så har du ret til gratis advokatbistand i forbindelse med sagens behandling.
Aktindsigt
Når kommunen vil/har anbragt dit barn tvangsmæssigt, har du altid ret til at se alle de papirer, som kommunen har, og som er det materiale, der bruges i sagen.
Partshøring
Inden kommunen træffer en vigtig afgørelse, vil du altid blive partshørt. Du vil få en besked om, hvad kommunen har tænkt sig at beslutte og hvorfor. Hvis der er nogle ting, som sagsbehandleren har misforstået, kan det blive rettet ved partshøringen.
Klagemuligheder
Når Børn- & Ungeudvalget har truffet en afgørelse om tvangsmæssig anbringelse af et barn, kan der altid klages over afgørelsen. Klage skal ske til Ankestyrelsen.
Klagevejledning udleveres sammen med Børn- & Ungeudvalgets afgørelse.
Børn- og unge-udvalget i Mariagerfjord Kommune
Når dit barns sag skal for børn og unge-udvalget, er det oftest fordi, du er uenig i en afgørelse, fagenheden Familie har truffet i dit barns sag. Børn og unge-udvalget kan i visse sager vedrørende børn og unge træffe afgørelse om støtte, selvom du/dit barn ikke er enig deri.
Læs om Børn og unge-udvalget i Mariagerfjord Kommune.