Lugt fra landbrug
Der kan almindeligvis forekomme lugt fra drift af landbrug, fra selve dyreholdet eller husdyrgødningen. Lugtpåvirkningen fra landbrug kan enten være sæsonprægede eller forekomme jævnt hen over året.
Landzonen er landbrugets arbejdsområde, hvor lugtgener fra udspredning af husdyrgødning kan forekomme. Det kan ikke undgås, at det lugter når gyllen spredes på markerne og et stykke tid efter. Lugten fra landbrug er som regel størst i foråret og lige efter høst, når der bringes gylle eller anden husdyrgødning ud på markerne. Oftest er det i relativt kortvarige, men koncentrerede perioder at dette foregår.
Det er derfor nødvendigt, at accepterer en vis genegrad på visse tidspunkter af året, f.eks. i forbindelse med gylleudbringning.
Ingen tidsmæssig begrænsning
Der er som udgangspunkt ingen tidsmæssig begrænsning på, hvornår på døgnet man må udbringe gylle. Det er dog ikke tilladt at udbringe gylle på lørdage, søndage eller helligdage på marker, der ligger tættere end 200 meter fra byzone, sommerhusområder m.v.
Lugtgener kan også komme fra andet end gylleudbringning. Eksempelvis omrøring af gylletank i forbindelse med flytning af gylle, tømning af gylle-kanaler i stalde, ventilationsanlæg og fra foderrester eller døde dyr.
Logbog
Oplever du lugten fra et landbrug som en væsentlig gene i din hverdag, så kan det være en god idé at føre en ”logbog” over generne, inden der eventuelt rettes henvendelse til landmanden eller kommunen. Med en logbog, der viser dato, tidspunkt, eventuelt vind og vejrobservationer og genens styrke og art, kan det være nemmere at identificere årsagen til genen og afhjælpe den.
Eksempelvis kan ændringer i rutiner for udmugning, rengøring af ventilationsanlæg, flytning af placeringen af døde dyr eller simpel oprydning reducere eller fjerne lugtgenerne.
Prøv dog altid først at tage en snak med landmanden. Det kan være landmanden ikke er opmærksom på, at lugten kan virke generende eller være til væsentlig gene for andre.
Vis hensyn til naboerne
Som landmand kan det være en god idé at informere dine naboer inden du begynder med gylleudbringning. Så kan naboerne tage eventuelle forholdsregler og forhåbentlig undgå at blive generet unødigt. Det kan foregå med SMS- eller mail-lister, telefonopkald, opsætning af skilte eller med et brev.