Hvad gør Mariagerfjord Kommune?
I øjeblikket er det eneste værktøj til forbedring af miljøforholdene i fjorde, etablering af større vådområder.
Korup Å
For Mariager Fjord er det beregnet, at vådområder skal spare fjorden for 38,9 tons N (kvælstof) årligt. I oplandet til Mariager Fjord har kommunen kun kunnet finde et enkelt sted, der var velegnet til et større vådområdeprojekt. Det er i forbindelse med Korup Å mellem Aalborgvej og Teglbakkevej. Dette projekt er beregnet til at kunne spare fjorden for 25 tons N på årsbasis.
Naturlige renseanlæg
Vådområder er en form for naturlige rensningsanlæg. De renser næringsrigt vand for organisk kvælstof (gødning).
Organisk kvælstof er problematisk, når det i større mængder ender i fjorden. Her virker det som gødning for specielt algerne, der med de rette forhold kan formere sig eksplosivt. I store mængder spærrer de for lyset til de vigtige bundplanter, og når algerne dør, falder de ned på bunden, hvor bakterier går i gang med at fortære dem. Under processen bruges den livsvigtige ilt fra vandet, og der kan i visse tilfælde opstå iltfrie forhold ved bunden, hvor de fleste levende organismer ikke kan overleve.
Der benyttes oftest to forskellige principper ved fjernelse af kvælstof gennem vådområder.
- Den ene metode er etablering af store lavvandede søer, hvor vandet opholder sig i længere tid.
- En anden udbredt metode er periodiske oversvømmelser af de arealer, der ligger tæt på et vandløb, samtidig med, at dræning i det nærliggende område ophører, og vandet i stedet skal bevæge sig gennem jorden eller terrænet.
I begge tilfælde sker der ved naturlige processer en omsætning af organisk kvælstof til luftbårent kvælstof. Når kvælstoffet bliver luftbårent, er det ikke længere et problem for naturen.
Vådområdet ved Korup Å benytter den sidstnævnte metode.
Her under kan du finde de rapporter, der ligger til grund for etablering af vådområdet ved Korup Å:
§ 3 dispensation