100 til borgermøde om jordfordeling i det åbne land


Nyhed publiceret 17. januar 2019

True Kultur og Forsamlingshus var fyldt med jordejere og mange andre lokale med interesse i det åbne land omkring Glenstrup Sø og Østerkær Bæk

Billedtekst: Lise Murman, 22 år, har 400 hektar jord ved Glenstrup Sø

Hvordan udnytter vi det åbne land bedst muligt til gavn for mennesker, dyr og planter? Det spørgsmål trak mange folk af huse, da der var indkaldt til borgermøde om såkaldt multifunktionel jordfordeling.

Ikke mindre end 1000 ejendomme er i spil i området omkring Glenstrup Sø og Østerkær Bæk og projektleder Rasmus Fuglsang Frederiksen glæder sig over den store opbakning til borgermødet:

- Vi lægger op til en helt frivillig jordfordeling, så landmænd kan få mere sammenhæng i deres jord, og der kan blive flere store og sammenhængende naturområder til gavn for naturen, klimaet og de der bor i området. Nu bliver det spændende at se, hvor mange der vil være med, siger Rasmus Fuglsang Frederiksen.

Ved borgermødet fik deltagerne en gennemgang af projektet og de mange muligheder, der kan være ved multifunktionel jordfordeling.

Formanden for styregruppen Collective Impact Søren Møller fortalte, hvordan det åbne land i endnu højere grad kan bidrage til at skabe vækst og udvikling i Danmark. Projektleder Rasmus Fuglsang Frederiksen gav en grundig introduktion til projektet ved Glenstrup Sø og Østerkær Bæk, mens lodsejer Olav Nørgaard fra Hald i Skive Kommune delte erfaringer med multifunktionel jordfordeling.

En af dem, der fik noget med hjem, er Lise Murmann, der har svineproduktion på sin 400 hektar grund ved Glenstrup Sø.

- Borgermødet var en god anledning til at få et større indblik i projektet. Nu har eksperter og fagfolk kridtet banen op, og det lyder til, at der er mange muligheder. Jeg er særligt begejstret for, at det for en gangs skyld er os, der ejer jorden, der skal på talerstolen for både at blive hørt og lyttet til. Det er vigtigt, at ungdommen også har en stemme, for det er os, der er her i fremtiden, siger Lise Murmann.

Værterne ved borgermødet var Agri Nord, Landbrugsstyrelsen og Mariagerfjord Kommune.

Det er 11 parter fra blandt andet landbrugs- og skovbrugserhverv, grønne organisationer og Friluftsrådet, som udvikler og afprøver konceptet multifunktionel jordfordeling. I 2014 tog Realdania initiativ til at samle parterne i det såkaldte Collective Impact, som netop handler om at udvikle løsninger for bedre brug af det åbne land. Projektet i Mariagerfjord Kommune er det fjerde demonstrationsprojekt.

Følg med på www.mariagerfjord.dk/faellesforandring.

Kontaktinformation

Projektleder Rasmus Fuglsang Frederiksen, tlf. 51 43 65 63

Opdateret 17.01.19    Print    Læs op    Webmaster   Fandt du siden nyttig?