Udligningsreformen vel modtaget i Mariagerfjord


Nyhed publiceret 06. maj 2020

Glæde over udsigten til ekstra tilskud og en mere stabil kommunal økonomi

Et plus på 48,4 millioner i øget tilskud fra den kommunale udligning. For Mariagerfjord Kommune er den umiddelbare konsekvens af forliget om en ny udligningsordning, som Regeringen, Venstre, SF, Radikale Venstre og Alternativet står bag.

Det er dog ikke kun udsigten til en gevinst på knap 50 millioner kroner, der vækker glæde på borgmesterkontoret i Hobro.

- Det er naturligvis dejligt, at vi får en pæn håndsrækning. Det giver os bedre muligheder for at give vores borgere et rimeligt serviceniveau. Jeg synes dog, at det er mindst lige så vigtigt, at vi nu får større sikkerhed for kommunernes økonomi, siger borgmester Mogens Jespersen.

Borgmesteren er tilfreds med, at det nye udligningssystem tilsyneladende er mere enkelt og forudsigeligt.

- Med det gamle system var det et lotteri rent økonomisk at drive kommune. Det ene år blev vi straffet med et fald i tilskuddet på 123 millioner. Det andet år får vi så et ekstra tilskud på 50 millioner at gøre godt med. Det kan man simpelthen ikke bygge en langsigtet økonomisk strategi på, og man kan ikke være det bekendt over for vores borgere og ansatte, siger borgmesteren.

Det første år giver forliget et plus på kontoen på 38,3 millioner, og i 2022 stiger det til 57,8 millioner. De følgende år kommer tilskuddet til at ligge på 48,4 millioner. Det kræver, at de faktorer, som ligger til grund for beregningen af tilskuddet, forbliver uændret.

Det er dog langt fra sikkert, at forliget vil give politikerne nær så mange penge at gøre godt med. De ekstra midler kan nemlig få betydning for andre statslige tilskud. Sidste år fik Mariagerfjord Kommune for eksempel 11 millioner kroner fra puljen til såkaldt 'vanskeligt stillede kommuner'. Med de ekstra midler fra udligningen er det nu usikkert, om Mariagerfjord Kommune fortsat kan komme i betragtning til dette tilskud.

- Som udgangspunkt er jeg tilfreds med den nye ordning, som man er blevet enige om på Christiansborg. Jeg vil dog gerne se det fungere i praksis, og især om det lever op til løfterne om større stabilitet og forudsigelighed, inden jeg fælder endelige dom over det nye udligningssystem, siger Mogens Jespersen.

- Nu vil jeg sammen med det øvrige byråd fortsætte de næste års budgetlægning med de nye økonomiske rammer in mente - og med fokus på at sikre både god service til borgerne og sikre kommunens økonomiske stabilitet fremover, slutter borgmesteren.

Kontaktinformation

Borgmester Mogens Jespersen, tlf. 27 20 12 58.
Økonomidirektør Kim Jakobsen, tlf. 97 11 30 70.

Opdateret 07.05.20    Print    Læs op    Webmaster   Fandt du siden nyttig?