Den lokale klimaindsats har brug for dig


Nyhed publiceret 04. maj 2022

Mariagerfjord Kommune knokler for at sætte mere fart på den grønne omstilling. Men der er brug for, at alle bidrager til at mindske de lokale CO2-udledninger

Det handler både om, hvilken opvarmningskilde vi har i hjemmet, hvor ofte vi starter bilen, og hvordan vores forbrug er skruet sammen. Og ikke mindst, hvor stort forbruget er.

- Danmark ligger i toppen over de mest forbrugende og affaldsproducerende lande i verden. Derfor har vi også et stort ansvar. Vi ser allerede konsekvenserne af klimaændringer - også lokalt i Mariagerfjord. Samtidig ser vi ind i en fremtid, hvor vi bliver mange flere mennesker på jorden. Flere munde skal mættes, og alle ønsker et godt liv for dem selv og deres børn. Derfor skal vi alle sammen øve os i at skelne mellem "need to have" og "nice to have, siger Jesper Skov Mikkelsen, der er formand for Mariagerfjord Kommunes nye udvalg for Klima og Landdistrikter.

Godt for klimaet og for din økonomi

På kommunens hjemmeside www.mariagerfjord.dk/dk2020 er der derfor samlet en række ideer til, hvordan man selv kan være med til at reducere CO2-udledningerne i hverdagen.

- Det gode er, at mange af forslagene kan tages i brug uden, at det bliver dyrere for den enkelte husstand. Ja faktisk vil flere af forslagene medføre en besparelse, uddyber Jesper Skov Mikkelsen.

Klimaindsats i Mariagerfjord

Siden oktober 2021 har Mariagerfjord Kommune været med i projektet "DK2020 - Klimaplaner for hele Danmark". Målet med projektet er at mindste effekten af nuværende og kommende klimaændringer.

Kommunen er derfor i gang med at planlægge, hvordan man kan på kort og lang sigt kan bidrage til regeringens mål om 70 procent reduktion inden 2030 og Parisaftalens (FN) mål om 100 procent reduktion inden 2050.

- For Mariagerfjord Kommune betyder det, at vi skal planlægge, hvordan vi går fra en udledning på 18 tons CO2 pr. indbygger i 2018 til knap 8 tons CO2 pr. indbygger i 2030, påpeger Anna-Marie Elmkær Chwastek, der er projektleder på DK2020-projektet i Mariagerfjord Kommune.

Brug for alle

Det er ikke kun kommunens egen praksis, der ses nærmere på. Mariagerfjord Kommune anskues som en helhed, så heri indgår det eksempelvis også, hvordan der produceres vedvarende energi inden for kommunens grænser, og hvordan erhvervslivet og borgerne påvirker miljøet. Derfor spiller alle virksomheder og borgere også en væsentlig rolle, når der fokuseres på klimagasudledninger.

- Vi skal tænke i synergier, indgå partnerskaber og indhente idéer til, hvordan vi kan skabe en fremtid i Mariagerfjord Kommune - som også med klimabriller på - skal være et godt sted at bo, leve og arbejde. Vi har brug for virksomheder, der arbejder med klimaprojekter, landbrug der har mod på den grønne omstilling, idémagere til projekter med vedvarende energi, landbysamfund med ideer til klimatiltag og borgere med fif til at mindske CO2-udledning fra hverdagen, uddyber projektlederen.

Del dine ideer

På hjemmesiden kan man derfor også indsende sine egne gode ideer til at reducere ens forbrug.

- Alt tæller, så vi håber, at mange vil benytte sig af de gode råd, der allerede ligger på sitet, men vi håber også, at borgerne og virksomhederne vil dele deres forslag med os, lyder opfordringen fra Anna-Marie Elmkær Chwastek.

DK2020

I alt 95 af Danmarks 98 kommuner deltager i DK2020. Med deltagelsen har Mariagerfjord Kommune forpligtet sig til at udarbejde en ambitiøs og konkret klimahandlingsplan, der skal godkendes af Byrådet i foråret 2023. Derefter er det op til den grønne tænketank, CONCITO og det globale netværk af byer, der arbejder for grøn omstilling, C40, at kvalitetssikre og endeligt godkende, om kommunens plan lever op til den internationale standard, som hele DK2020-projektet er bygget op omkring.

Kontaktinformation

Jesper Skov Mikkelsen, formand for Mariagerfjord Kommunes Udvalg for Klima og Landdistrikter, tlf. 51 48 18 33
Anna-Marie Elmkær Chwastek, projektleder i Teknik og Miljø, Mariagerfjord Kommune, tlf. 97 11 36 12

Opdateret 04.05.22    Print    Læs op    Webmaster   Fandt du siden nyttig?