På baggrund af resultater fra den fælles kvalitetsrapport for Dagtilbud, Familie og Skole udarbejdede forvaltningen fire fokusområder som der skulle arbejdes videre med, herunder: ”Børns sproglige udvikling / læseindsats”
I dette fokusområde indgår foruden sprogindsats 0-6 år også et fortsat fokus på børns læsning i folkeskolen. Baggrund for dette fokusområde er, at kvalitetsrapporten viser, at Mariagerfjord Kommune overordnet set ikke opfylder den nationale målsætning om, at 80 % af elever skal være "gode" til læsning.
Med udgangspunkt i de konkrete resultater indstillede Udvalget for Børn og Familie, at der blev udarbejdet en specifik handlingsplan vedrørende ”Løft af faglige niveau på Assens skole”.
Der blev udarbejdet en pædagogisk handleplan for Assens skole, med fire indsatsområder:
- Arbejde med data (2018-2019)
- Sprogstimulering og motorik (2018-2019)
- Minibibliotek (2018-2019)
- Kompetenceudvikling (2019-2020)
Evaluering af de fire indsatsområder
1. Arbejde med data:
Der er arbejdet med at skabe overblik over børnenes faglige progression og den samlede indsats, da Assens skole præsterer under den sociodemografiske referenceramme i forhold til faglig progression. Der skabes oversigt over udvalgt data, der beskriver faglig progression. Målet er at eleverne er på niveau med den socioøkonomiske referenceramme ved FA 9 i 2022-2023. Der afholdes årlige/halvårlige klassekonferencer med udgangspunkt i de udvalgte data.
Skolen er i særdeleshed lykkedes med systematik i tilgangen. Skolen har arbejdet med et system, hvor eleverne gives farver: Rød-gul-grøn. Systemet bruges til elevkonferencer hvert halve år. Ved konferencer deltager hele lærerteamet, læsevejledere og inklusionsvejledere. Konferencerne og brugen af systemet har styrket den faglige dialog gennem forløbet. Det betyder at hele lærerteamet løfter i fællesskab.
Kommunens læsekonsulent har deltaget ved konferencer 2 gange årligt, og resultaterne er, at karaktererne er steget til niveau.
2. Sprogstimulering og motorik:
Der var ønske om at øge sammenhæng mellem sproglig indsats i dagplejen, Krudtuglen og skolen. Børnene skal i højere grad være sproglige aktive i dialogen med voksne og i leg. Man ønsker inddragelse af vejleder og PPR i kompetenceudvikling af indskolingsmedarbejdere.
Der har været afholdt temamøder for både medarbejdere og forældre om ”Sproglig udvikling og sundhed”. Småbørnssundhedsplejersken arbejder løbende med indsatser, der fremmer sprogstimulering og motorik.
Der har været afholdt ét af de målsatte temamøder omkring sprogstimulering og motorik. Et forældremøde med formålet at styrke forældrene til at hjælpe deres børn. Mødet blev oplevet som en succes for forældrene, og forældremøderne vil løbende blive gentaget.
I fremtiden vil man søge at inddrage dagplejerne mere i disse møder.
3. Minibibliotek:
Der mangler fysiske materialer i dagtilbud, der kan understøtte børns sproglige udvikling og involvere forældre som en del af indsatsen. Der arbejdes bl.a. på at børnene kan fortælle om indholdet i læsningen, at børn og forældre kommer og læser sammen på biblioteket, og derigennem øge børnenes sproglige kompetencer og understøtte forældresamarbejdet og systematisk arbejde med metoder, der styrker arbejdet med børns ordforråd og kommunikative kompetencer.
Assens har ikke et kommunebibliotek, så for at lette muligheden og tilgængeligheden ville man oprette et minibibliotek. Både personale, medarbejdere og forældre er instrueret i brugen af bibliotekssystemet: lån og aflevering af bøger.
Der har været en positiv udvikling i udlån og forældre er positive overfor initiativet og låner gerne til oplæsning.
Der arbejdes på at fastholde den positive udvikling ift. at få forældre og personale til at låne bøger.
Der er lavet nye aftaler for at komme længere ud med tilbuddet om oplæsningsbøger. Der arbejdes bl.a. på at komme ud til dagplejernes hjem og præsentere oplæsningsbøger og tale om, hvorfor det er en god ide med højtlæsning - også for de helt små.
Der er afholdt forældremøde med temaet: ”Hvordan kan læsning bruges i forhold til børns sproglige udvikling?”
4. Kompetenceudvikling:
Da børnene præsterer under det forventede har der været fokus på kompetenceudvikling med henblik på at øge medarbejdernes kompetencer til at understøtte børnenes faglige progression. Medarbejderne har fået viden om nye metoder til kvalificering af undervisningen. De professionelle lærer om nye undervisningsmetoder og arbejder systematisk med data, SMART mål og læringssamtale, i forbindelse med co-teaching.
Dafolo er købt ind til at give alle lærere en ekstra time i co-teaching. Der arbejdes med en professionalisering af lærerteamet. Derudover arbejder lærerne systematisk med data i forbindelse med elevkonferencer.
Det videre arbejde:
Assens skole og dagtilbud vil fortsat arbejde videre med de 4 indsatsområder. De ønsker at fortsætte med co-teaching under PLF 2.0. Arbejdet med data/elevkonferencer vil der også blive arbejdet med fremadrettet. Om mulig med deltagelse af læsevejleder. Der vil fortsat blive arrangeret aftenmøder for forældre med relevante temaer om muligt med fællesspisning/aftensmad for børn, forældre og personale samt pasning af børnene, mens forældrene deltager i mødet.
Der arbejdes envidere på at fastholde og øge interessen for udlån hos både personale og forældre.