Som en af de første kommuner i Danmark har Mariagerfjord Kommune valgt at udarbejde fælles kvalitetsrapport for Dagtilbud, Familie og Skole (se bilag). Den fælles kvalitetsrapport er en del af de politiske målsætninger for området Børn og Familie, som blev besluttet i forbindelse med budget 2017. Den fælles kvalitetsrapport udarbejdes hvert andet år.
Fagenhederne Dagtilbud, Familie og Skole refererer til den samme direktør og det samme politiske udvalg – Udvalget for Børn og Familie. Det bidrager til et godt samarbejde på tværs og den fælles kvalitetsrapport er en måde at styrke samarbejdet gennem et kvalificeret datasæt.
Den overordnede vision for Børn og Familie er, at ”sammen skaber vi de bedste betingelser for det gode børne- og ungeliv”. I denne vision ligger der en ambition om at understøtte børn og unges livslange læring og trivsel, så de bliver så dygtige, de kan, og så de har lige muligheder for gode opvækstvilkår. For at opfylde denne ambition vil Børn og Familie samarbejde tæt og systematisk og skabe en systematisk evaluerings- og feedbackkultur, der følger op på børnenes udviklings- og læringsmål.
Inspirationen til brug af data er blandt andet fundet gennem en studietur til Canada i efteråret 2016. Her var politikere, ledelse samt faglige repræsentanter på inspirationstur for blandt andet at se, hvordan man kan arbejde med data i praksis – og hvordan data kan ændre praksis i klasselokalet eller på børnehavestuen.
Kvalitetsrapporten er blandt andet opbygget på baggrund af data fra Rambølls Hjernen og Hjertet samt SBSYS.
Der er lovkrav i forhold til udarbejdelse af kvalitetsrapport for skoleområdet hvert andet år. Bekendtgørelsen beskriver formelle krav til indhold i kvalitetsrapporten samt kommunalbestyrelsens forpligtelse til at formulere handleplaner, hvis resultaterne skaber årsag hertil. Kommunalbestyrelsen kan vælge at igangsætte handleplaner for hele eller dele af skolevæsenet.
Forældre- og skolebestyrelsernes kommentarer til lokale institutionsrapporter
Der er foruden den fælles kvalitetsrapport udarbejdet lokale rapporter for den enkelte skole/det enkelte dagtilbud. De lokale rapporter kan findes via institutionernes egne hjemmesider. Der er vedhæftet bilag med skole- og forældrebestyrelsers udtalelser til de lokale rapporter for den enkelte skole/det enkelte dagtilbud.
Dialogmøde mellem Udvalget for Børn og Familie og forældre- og skolebestyrelser
Kvalitetsrapporten danner grundlag for en dialog mellem politikere, den kommunale administration, den enkelte institutions ledelse, forældre – og bestyrelser samt institutionernes pædagogiske personale. I maj 2020 bliver der afholdt dialogmøde på tværs af de tre områder, Udvalget for Børn og Familie samt forældre-/skolebestyrelser, hvor fokus for dialogen vil være den fælles kvalitetsrapport (bilag).
Kommunale nøgletal i KØF-rapport
Der er fra politisk side rejst spørgsmål til de nøgletal, der blev præsenteret på kommunaløkonomisk forum (KØF) tidligere på året, hvor det fremgik, at kommunen lå i den dårligste andel af kommuner i forhold til andelen af elever, der får 02 eller derover i dansk og matematik. KL har i den forbindelse trukket forkert data, og der fremlægges på mødet i Udvalget for Børn og Familie data, der viser, at kommunen faktisk ligger i toppen i stedet for i bunden.
Tids- og procesplan for arbejdet med den fælles kvalitetsrapport
- Marts: Politisk godkendelse
- April: Fælles ledermøde på tværs af Dagtilbud, Familie og Skole
- April-august: Læringsdialoger indenfor Dagtilbud og Skole (ledelsesteam samt bestyrelse fastsætter sammen med dagtilbuds- og skolechefen indsatser for de kommende to år)
- Start maj: Temamøde for Udvalget for Børn og Familie samt ledelsesrepræsentanter (inspiration forud for dialogmøde)
- Slut maj: Fælles dialogmøde med fokus på den fælles kvalitetsrapport
Forslag til fokusområder
Byrådet kan, på baggrund af resultaterne i kvalitetsrapporten, fastsætte, om der skal ske prioritering af fokusområder i de kommende år.
På baggrund af kvalitetsrapportens resultater har forvaltningen udarbejdet forslag til fire fokusområder:
Sproglig udvikling og læsning (0-18 år)
Resultater fra kvalitetsrapporten viser, at Mariagerfjord Kommune overordnet set ikke opfylder den nationale målsætning om, at 80 % af elever skal være "gode" til læsning. Desuden viser dialogprofilerne i Dagtilbud, at temaet "kommunikation og sprog" rangerer som et af de lavest vurderede temaer. I dette fokusområde vil man også kunne indtænke særlig indsats til tosprogede samt ordblinde børn.
Science
Resultater fra kvalitetsrapporten viser, at der i 2018/19 er sket et fald i karaktergennemsnit i fællesprøven for fysik/kemi, biologi og geografi. I forbindelse med dette fokusområde vil der kunne indtænkes alternative læringsmiljøer samt samarbejde med det lokale erhvervsliv.
Ensomhed
Resultater fra kvalitetsrapporten viser, at der på alle klassetrin er mellem 4 og 9 % af eleverne, der tit eller meget tit føler sig ensomme.
Udvide fokus i den allerede planlagte PPR analyse
Resultater fra kvalitetsrapporten viser, at der er sket et fald i antal henvendelser om Undersøgende Teammøde og henvendelser til PPR samt en stigning i antal underretninger.