For borgere med udfordringer ud over ledighed er det vanskeligt at opnå og fastholde tilknytning til arbejdsmarkedet. Det er en udfordring på landsplan, og det er en udfordring i Mariagerfjord Kommune, hvilket benchmarkrapporterne understreger.
Denne problemstilling er der stillet skarpt på i blandt andet Beskæftigelsesplan 2021-2024 og i strategien for Investering og Styring af Beskæftigelsesindsatsen.
Det er en bunden opgave og et fælles mål, at vi som myndighed blive endnu bedre til at understøtte udsatte borgere på deres vej til selvforsørgelse. Fagenheden ser deltagelsen i CUBB projektet som et centralt led i disse bestræbelser.
CUBB projektet ønsker at holde sidste nye viden på beskæftigelsesområdet op mod praksis med henblik på at øge borgerinddragelse og beskæftigelseseffekt netop i forhold til de udsatte målgrupper. Der er således tale om et forskningsprojekt med solid forankring i praksis på jobcentrene.
Projektet giver mulighed for, at Mariagerfjord Kommune både kan trække på seneste nye viden, men samtidig også bidrage til at udvikle evidens på området til gavn for landets øvrige jobcentre. Ligeledes er der mulighed for at sætte fokus på den menneskelige bundlinje, idet projektet sigter imod, at borgeren i langt højere grad inddrages og gives ansvar for og ejerskab til at mestre eget liv og dermed forbedre sine beskæftigelseschancer.
Med baggrund i litteraturstudier og dialog med deltagende kommuner opstiller CUBB fem mulige potentialer for at udvikle mere innovative og bedre beskæftigelsesindsatser for udsatte grupper.
De fem potentialer er følgende:
1. At udvikle politiske/organisatoriske strategier til at håndtere hyppige politiske, organisatoriske og økonomiske forandringer
2. At udvikle helhedsorienterede indsatser på tværs af organisatoriske enheder og fagområder
3. At udvikle tilgange til at kvalificere mødet mellem frontlinjemedarbejdere og borgere
4. At udvikle muligheden for reel inddragelse af (og samskabelse med) borgerne
5. At udvikle virksomhedssamarbejdet således, at arbejdsgivers forventninger og engagement medtænkes i beskæftigelsesindsatsen
Set fra et Mariagerfjord-perspektiv er kernen i projektet mødet mellem frontmedarbejderen og borgerne, men alle fem potentialer er afgørende for at lykkes. Således vil der også være et løbende fokus på, hvordan vi organisatorisk, ledelsesmæssigt og politisk kan skabe de bedst mulige rammer for at lykkes med de udsatte målgrupper.
Konkret vurderes det, at beskæftigelseseffekten for de udsatte grupper kan højnes ved en kvalificering af en mere borgerinddragende tilgang, da borgernes motivation er en naturlig primær faktor for at nærme sig arbejdsmarked. Succesen med borgerinddragelse er betinget af, at de organisatoriske rammer er på plads, og af samme årsag vil der være et udviklende fokus på virksomhedssamarbejdet og samarbejdet på tværs af fagenhederne, ligesom det også er et fokus i den politisk vedtagne investering på området.
Med deltagelse i projektet bliver der skabt et åbent og lærende miljø i afdelingerne for de aktivitetsparate. Forskere fra Aalborg Universitet besøger afdelingerne for aktivitetsparate borgere fire gange om året af to dages varighed. Forskerne observerer praksis, herunder deltager i borgersamtaler, virksomhedsbesøg og møder i afdelingerne. Observationerne anvendes til afholdelse af fællesmøde ude i afdelingerne, hvor forskere og sagsbehandlere samarbejder i sessioner. I sessionerne holdes praksis op mod sidste nye viden på beskæftigelsesområdet, hvilket skaber en fælles platform for læring (FLIP) og innovation med henblik på at opdage nye muligheder i relation til beskæftigelsesindsatsen. Sideløbende med læring i egen organisation, håber vi at bidrage til udviklingen af viden om effektfulde metoder på beskæftigelsesområdet.
Fagenheden er startet op på projektet og forventer første besøg fra forskerne i juni 2021.
Projektet evalueres med en midtvejsstatus og slutevaluering, som bygger på registerdata med udtræk fra Jobindsats og de kommunale ledelsesinformationssystemer. Evalueringen varetages af Væksthusets Forskningscenter. Forskerne vil løbende udgive artikler, podcasts og bøger om de opdagelser, de gør sig i projektet.
Projektet er finansieret af Den A.P. Møllerske Støttefond samt de deltagende parter. Mariagerfjord Kommune bidrager med 250.000 kr. årligt. For de penge får vi konkret:
- De indledende observationer og FLIP, for at afdække potentialet i organisationen
- De løbende kvartaltsvise observationer og FLIP på både medarbejder og lederniveau
- Deltagelse i seminarer og læring på medarbejder og lederniveau
- Udpegning af vidensmæglere og samarbejde med forskningsprojektet
- Undervisning/vidensdeling af de opdagelser, der skabes i CUBB til relevante medarbejdere, ledere og politikere
- Sparring med forskerne i projektet om tilrettelæggelse og udvikling af indsatsen i Mariagerfjord Kommune
Der kan læses mere om CUBB-projektet på: Om CUBB - Center for udvikling af borgerinddragende beskæftigelsesindsatser (aau.dk)
Professor og projektleder Dorte Caswell samt professor og projektleder Flemming Larsen deltager under behandling af punktet.