De offentlige stier i Mariagerfjord kommune er meget brugt, og stierne i naturen er et stort aktiv for kommunens borgere.
Fagenheden Natur og Miljø har de senere år fået opsat tællere ved bl.a. Panoramaruten ved Hobro-Bramslev. Ud fra data fra disse tællere kan det ses, at der i 2020 har gået ca. 25.000 personer på selve Panoramaruten, og ca. 40.000 personer i alt i området. Det forlyder fra folk i området at det er væsentlig flere end tidligere, hvilket stemmer overens med den generelle tendens i landet under Corona pandemien.
Generelt hører fagenheden mange rosende ord fra folk om stierne i området, men der har gennem de senere år været flere henvendelser fra folk der har følt sig utrygge på stierne. Det drejer sig i overvejende grad om folk, der enten har følt sig utrygge ved kvæg der kom løbende eller hvor kvæg ligefrem har angrebet folk. Det er ofte de samme 3-4 steder på ruterne at folk henviser til at der har været farlige situationer. Fagenheden konstaterer, at der stort set altid er hunde med i de opståede konflikter med kvæget. Selv ved færdsel med hund i snor, kan kvæget blive aggressivt, da det anser hunde som en trussel. Fagenheden hører og har også ved selvsyn oplevet, at gæster undlader at have deres hund i snor på trods af tydelig skiltning, dette medfører at hundene stresser kvæget.
Denne problematik er en tendens der ses på landsplan. Købehavns Universitet har lavet en undersøgelse om omfanget og problemet ved offentlighedens færdsel, hvor der er græssende dyr. Rapporten slår fast at mange uheld skyldes uhensigtsmæssig opførsel fra besøgende i naturen, da folk er uvidende om hensigtsmæssig adfærd blandt dyrehold. De nævner også at det typisk er hundeluftning der fremprovokerer de farlige situationer.
Arealerrne er omfattet af en fredning der betinger at der må ske færdsel til fods, og ruterne forløber i områder der er i privat eje på nær ved Sildehagen nærmest Hobro.
Fagenheden har overvejet hvordan hyppig færdsel og den biodiversitetsmæssige helt essentille græsning med kvæg, kan kombineres på en hensigtsmæssig måde i området.
Fagenheden er nået frem til følgende tiltag for at højne en hensigtmæssig menneskelig færdsel med kvæggræsning i området ved Panoramaruten:
- Fagenheden vil og har etableret særlige sluseområder i de områder hvor der er indberettet flest konflikter (i samarbejde med berørte lodsejere). Sluser etableres som mindre stiforløb hvor der er etableret strømførende tråde på begge sider af stien.
- Der ryddes regelmæssig brombær o.l. tæt ved sti forløb, så der er mulighed for at folk og kvæg kan passere hinanden
- Der etableres flere alternative ruteforløb i områder hvor der ofte er rastende kvæg
- Skiltningen om hensigtmæssig færdsel og særligt med hunde skærpes, herunder at hunde skal være i snor og aller helst ikke medtages på stierne
- Fagenheden vil sammen med Kommunkationsenheden udfærdige en film med fokus på hensigtsmæssig færdsel i naturen, hvor der er kvæg og græssende dyr. Dette formidles på kommunen hjemmeside, facebook og dels af andre kanaler
- Der laves eventuelt andre pressemæssige tiltag.
- Der samarbejdes med enkelte lodsejere om at nedbringe deres græssende kvæghold i området.
Fagenheden har overvejet og undersøgt muligheden for at forbyde hunde på stierne. Det vurderes, at der er lovhjemmel til dette, men fagenheden ønsker ikke at benytte dette tiltag for nuværende, da det vurderes at ovenstående tiltag vil medføre en rimelig tryg og hensigtsmæssig færdsel i området. Der vil desværre altid være en vis risiko ved at færdes i områder med græssende dyr.
Fagenheden har ligeledes overvejet muligheden for at hele stiforløbet forsynes med strømførende tråd på begge sider af stien, så man går i korridorer og der dermed ikke er mulighed for kontakt mellem mennesker og græssende dyr. Det vil dog være praktisk meget svært at udføre, og samtidig vil det være meget svært at etablere, så der samtidig kan være en hensigtmæssig græsning, så kvæget har gode passagemuligheder over hele området. Yderligere vil et sådant tiltag med strømførende tråde på hver side af stierne skæmme landskabet, mindske naturoplevelsen og bidrage til en øget driftsomkostning for kommunen.