Fagenheden Natur og Miljø har modtaget en ansøgning om miljøgodkendelse af svinebruget på Ø. Doensevej 12, 9500 Hobro, efter Husdyrbruglovens § 16a, stk. 2. Svinebruget er beliggende nord for Valsgaard i en afstand af ca. 970 meter til nærmeste byzone.
Ejendommens dyrehold er senest godkendt i en afgørelse i 2005 med en produktionstilladelse til 5.949 stk. slagtesvin. Der søges nu om en ændret produktion på uændret produktionsareal og gulvtype, men med mere fleksibilitet i dyretype og udnyttelse af staldareal. Der søges altså hverken om nyt staldbyggeri eller ændring/udvidelse af staldanlægget.
Der ansøges om fleksibilitet i produktionstype, således at der fremadrettet både kan produceres smågrise og/eller slagtesvin i staldanlægget. Slagtesvin har et højere lugtbidrag pr. m
2 produktionsareal, og der er således ikke forskel på om der regnes lugtemission på en slagtesvineproduktion, som der hidtil er godkendelse til, eller en fleksibel produktion til smågrise og/eller slagtesvin.
Projektet medfører ikke øget bidrag af lugt fra staldanlægget, da bidraget afhænger af m
2 produktionsareal og dyretype, hvilket ikke er ændret på ejendommen siden den meddelte produktionstilladelse i 2005.
I den eksisterende produktionstilladelse er der ingen vilkår til reduktion af ammoniak- eller lugtbidrag, og der foretages heller ikke i denne ansøgning projektilpasning af det eksisterende anlæg i forhold til lugt. De eksisterende gyllebeholdere er etableret med naturligt flydelag og bidrager beregningsteknisk ikke til yderligere lugtbidrag.
Lugtgenekriterie for husdyrbrug
I Husdyrgodkendelsesbekendtgørelsens § 31 fremgår det, at såfremt den beregnede geneafstand for lugt er større end den reelle fysiske afstand, skal der gives afslag. Der er dog mulighed for at meddele godkendelse, hvis den ansøgte husdyrproduktion medfører uændrede eller færre lugtgener end den eksisterende produktion, samtidig med at afstanden til omboende er længere end 50 % af den beregnede geneafstand (50 %-reglen). Ansøgningen om miljøgodkendelse falder ind under denne regel, og åbner dermed op for at dispensere fra lugtkravene.
Der beregnes forskellige geneafstande i forhold til byzone, samlet bebyggelse og enkeltboliger i landzone, med en fastlagt højere tålegrænse for enkeltboliger i landzone end boliger i samlet bebyggelse og i byzone. Tilsvarende gælder en højere tålegrænse for boliger i samlet bebyggelse end i byzone. Disse geneafstande er illustreret i nedenstående figur 1 med udgangspunkt i det ansøgte husdyrbrug.
Husdyrbruget kan i forbindelse med det ansøgte ikke overholde geneafstanden til nærmeste enkeltbolig i landzone. Ansøger har i ansøgnignen redegjort for mulige tekniske tiltag for at begrænse lugt fra svinebruget, men de undersøgte tiltag vurderes enten at have en begrænset effekt eller at være uproportionalt omkostningstunge.
Fagenhedens bemærkninger
Hensigten med dispensationsbestemmelsen er at give mulighed for, at eksisterende husdyrproduktioner kan foretage enkelte produktionsmæssige tilpasninger, hvis lugtgenerne ikke forøges derved. Ansøger har dog ikke krav på, at kommunen bruger muligheden for at meddele godkendelse, selvom lugtgenerne ikke forøges. Kommunen skal foretage en konkret vurdering af, om omstændighederne taler for at bruge muligheden for at give godkendelse selvom geneafstanden ikke overholdes.
Bestemmelsen giver således kommunen råderum til at foretage et lokalt skøn. Uanset om der gives godkendelse eller afslag skal en afgørelse begrundes i henhold til en konkret vurdering. Det fremgår af Miljøstyrelsens vejledning, at kommunen skal være opmærksom på følgende i vurderingen af, om man kan anvende dispensationsmuligheden.
- Der skal være uændrede eller færre lugtgener i forhold til alle omboende.
- Der skal foretages en konkret vurdering af om omstændighederne taler for at bruge muligheden for at give godkendelse, selvom geneafstanden ikke overholdes.
Vurderingen kan bl.a. indeholde en vurdering af:
- Om der er forøgede gener for andre omboende.
- Om ansøger prøver at opretholde en ret til, at produktionen lugter meget.
- Om der er mulighed for at mindske lugtgenerne, f.eks. gennem driftsmæssige eller tekniske tiltag, ændring af dyrehold, fodring, højere skorsten, luftrensning eller andet.
Resultatet af lugtberegningerne og øvrige omstændigheder viser, at lovgivningens anførte betingelser er opfyldt. Det ansøgte medfører ikke øgede lugtgener i forhold til den eksisterende produktion, og afstanden til omboende er længere end 50 % af geneafstanden. Mariagerfjord Kommune har ikke tidligere modtaget skriftlige klager over lugtgener fra husdyrbruget.

Figur 1: Lugtgenegrænser i såvel nudrift og ansøgt drift, anført som ukorrigeret geneafstand. Rød (geneafstand til byzone) / grøn (geneafsafstand til samlet bebyggelse) / sort (geneafstand til enkelt bolig i landzone).