Udarbejdelsen af Sundhedsstrategier 2019-2025
Mariagerfjord Kommunes Sundhedspolitik 2019--2025 blev godkendt i Byrådet den 27. juni 2019. På baggrund af Sundhedspolitikken, er der nedsat tre arbejdsgrupper for henholdsvis mental sundhed, kronisk sygdom og sundhedsadfærd. De tre arbejdsgrupper har haft til opgave at udarbejde tre overordnede strategier for, hvordan der frem mod 2025 skal arbejdes med sundhed i Mariagerfjord Kommune. Disse strategier er samlet i materialet Sundhedsstrategier 2019-2025, der er vedhæftet som bilag.
Sundhedsstrategier 2019-2025 skal ses i forlængelse af Strategien for sundhed og trivsel 0-18 år, og er derfor primært målrettet borgere over 18 år.
I udarbejdelsen af de tre strategier, har de tværgående indsatsområder for henholdsvis lighed i sundhed, sunde rammer, meningsfulde fællesskaber og tidlig indsats haft et gennemgående fokus.
I forlængelse af Sundhedspolitikken peges der ligeledes på en række faktorer, der kan påvirke den enkeltes sundhed, og som Mariagerfjord Kommune prioriterer et særligt fokus på. Dette vedrører blandt andet KRAM-faktorerne for kost, rygning, alkohol og motion. Selvom en KRAM-faktor ikke er nævnt eksplicit i strategien, eksempelvis rygning, er det fortsat et undertema, der arbejdes videre med i udmøntningen af Sundhedsstrategier 2019-2025.
De tre strategier indeholder strategiske perspektiver på, hvordan Mariagerfjord Kommune skal arbejde med sundhed frem mod 2025. På den baggrund er strategimaterialet overordnet, hvorfor der endnu ikke er udarbejdet konkrete handlingsforslag for, hvordan strategierne skal udmøntes i praksis.
Arbejdet med sundhedsstrategierne i arbejdsgrupperne
I Sundhedspolitikken understreges det, at sundhed er et fælles anliggende og at udviklingen af det samlede arbejde med sundhed blandt andet skal ske på tværs af kommunens fagenheder. Derfor har de tre arbejdsgrupper været bredt sammensat af ledelsesrepræsentanter fra hele organisationen samt råd, der repræsenterer frivillige- og foreningslivet. Derudover har afdelingsleder fra Sundhed og Træning samt to konsulenter fra Velfærdsområdet været gennemgående tovholdere på processen og har udarbejdet strategimaterialet med afsæt i arbejdsgruppernes input.
Arbejdet har været konstruktivt og dialogbaseret. De tre arbejdsgrupper er bredt sammensat på tværs af forskellige fagområder, hvorfor det ikke er alle, der i lige høj grad arbejder med sundhed i det daglige. Det har derfor været en naturlig udfordring for arbejdsgrupperne at tale sig ind i sundhedsperspektivet.
Repræsentanterne i de tre arbejdsgrupper er illustreret i tabellen herunder.
Mental sundhed | Sundhedsadfærd | Kronisk sygdom |
Formand Arne Omar Sørensen, Familie/Skole/Dagtilbud
Ledelsesrepræsentanter fra fagenhederne:
• Hanne Virkman, Sundhed og Ældre/Handicap
• Lene Andersen, Arbejdsmarked
• Mette Secher Hede, Kultur og Fritid
• Allan Aksel Jensen, Teknik og Byg/Natur og Miljø
En til to repræsentant(er) fra frivillig- og foreningslivet:
• Knud Erik Jensen, Foreningsrådet
• Peter Mikkelsen, Landdistriktsrådet (suppleant Belinda Vendelbo)
| Formand Joan Kamstrup, Kultur og Fritid
Ledelsesrepræsentanter fra fagenhederne:
• Birgit Sørensen, Sundhed og Ældre/Handicap
• Line M. Jensen, Arbejdsmarked
• Gitte Gade, Familie/Skole/Dagtilbud
• Inger Taylor, Natur og Miljø /Teknik og Byg
• Jan Stigaard/Skole
En til to repræsentant(er) fra frivillig- og foreningslivet:
• Faketa Leto, Integrationsrådet
• Lene Lundsgaard, Seniorrådet
| Formand Michael Bredahl Tidemand, Arbejdsmarked
Ledelsesrepræsentanter fra fagenhederne:
• Torben Fredriksen, Sundhed og Ældre/Handicap
• Niels Sørensen, Kultur og Fritid
• Maria Friis Jensen, Familie/Skole/Dagtilbud
• Carina Lassen, Teknik og Byg/Natur og Miljø
En til to repræsentant(er) fra frivillig- og foreningslivet:
• Lene Nielsen, Handicaprådet
|
Inddragelse af borgerperspektiver i Sundhedsstrategier 2019-2025
For at sikre borgerperspektivet i udarbejdelsen af sundhedsstrategierne, inviterede Mariagerfjord Kommune alle interesserede borgere til at deltage i to borgerpanelmøder. Der er i alt afholdt to møder i borgerpanelet i hhv. november 2019 og januar 2020. Fremmødet til de to møder var henholdsvis 13 og 8 deltagere, der var aldersmæssigt bredt repræsenteret. Borgerne blev rekrutteret via Facebook og kommunens medarbejdere. Borgerpanelet har bidraget med mange gode og konstruktive perspektiver til materialet – herunder konkrete forslag til tiltag, der ønskes arbejdet videre med i udmøntning af strategierne.
Pixi-udgave
For at forenkle de tre sundhedsstrategier er der udarbejdet en pixi-udgave af materialet. Pixi-udgaven er udarbejdet som ”bordkort” og har til formål at give borgeren et overblik over, hvordan der arbejdes med sundhed i Mariagerfjord Kommune. Hensigten er, at disse bordkort skal stå fremme på eksempelvis sundhedscentre og rådhuse, så de er tilgængelige på de steder i kommunen, som borgerne kommer.
Hvordan udmøntes Sundhedsstrategier 2019-2025 i praksis
Der nedsættes et tværgående sundhedsforum, der har til opgave at udarbejde handleplaner for udmøntningen af målene i strategierne, der går på tværs af organisationen. Sundhedsforummet er sammensat af repræsentanter fra alle kommunens fagenheder på mellemlederniveau. Dette skal sikre, at Sundhedsstrategier 2019-2025 spiller sammen med kommunens øvrige strategier og politikker, så der skabes synergi frem for overlap. Sundhedsforummet har også til opgave løbende at evaluere de indsatser, der igangsættes på baggrund af Sundhedsstrategier 2019-2025. De mål i strategien, der ikke er tværsektorielle, arbejdes der med individuelt i de relevante fagenheder.
Dernæst nedsættes et borgerpanel på 15-20 deltagere, der har til formål at bidrage med borgerperspektivet i implementeringen af Sundhedsstrategier 2019-2025, ved at komme med forslag til handleplaner, som sundhedsforummet efterfølgende tager til efterretning. Medlemmerne af borgerpanelet skal repræsentere et bredt udsnit af kommunen, og det er oplagt også at have repræsentanter fra eksempelvis seniorrådet og ungdomsrådet samt de lokale foreninger. Borgerpanelet mødes 2 gange årligt, og drøfter målene i Sundhedsstrategier 2019-2025 ud fra en på forhånd fastlagt dagsorden.
På mødet deltager en repræsentant fra arbejdsgrupperne, samt en leder/konsulent, der vil præsentere sagen mundtligt.