Transportsektoren er i disse år præget af klimaambitioner og grøn omstilling. Etablering af en tæt og effektiv elladeinfrastruktur er en af nøglerne til at fremme elbiler som bilisters foretrukne valg.
Økonomiudvalget har derfor ønsket at få udarbejdet en kommunal strategi for, hvordan Mariagerfjord Kommune aktivt kan bidrage til den grønne omstilling ved at etablere en infrastruktur af elladestandere i kommunen.
Aktuelt levner lovgivningen og kommunalfuldmagten ikke plads til, at kommunen kan spille en aktiv rolle i at etablere en sådan infrastruktur. Men Kommissionen for grøn omstilling af personbiler (Elbilkommissionen) har netop aflagt sin rapport ”Veje til en veludbygget ladeinfrastruktur for elbiler” (delrapport 2, februar 21), og heri anbefales en række lovændringer, som skal give kommunerne flere handlemuligheder. Når eller hvis dele af disse anbefalinger vedtages, kan kommunen udarbejde en strategi for elladestandere.
Fagenheden for Teknik & Byg og Ejendomscentret anbefaler, at en kommende strategis rammer udgøres af følgende emner:
A. Offentligt tilgængelige elladestandere på offentlige veje og parkeringspladser
B. Krav til elladestandere på private parkeringsarealer (til beboere og gæster/kunder)
C. Elladestandere til kommunen som organisation (på rådhuse, institutioner, skoler m.v. til kommunens bilpark, ansatte og borgere)
Emne A og B hører under Udvalget for Teknik og Miljøs område. Emne C hører under Økonomiudvalgets område. Der har derfor været afholdt tværgående drøftelse mellem fagenheden Teknik & Byg og Ejendomscentret, der i fællesskab anbefaler, at der trods de forskellige organisatoriske vinkler og delstrategier udfærdiges én samlet tværgående, kommunal strategi for etablering af elladestandere i Mariagerfjord Kommune.
A. Offentligt tilgængelige elladestandere på offentlige veje og parkeringspladser
I deres rapport anfører Elbilkommissionen, at cirka 75 pct. af de danske bilister har adgang til egen parkering og dermed mulighed for at opsætte egen ladeboks. Størstedelen af opladningsbehovet forventes derfor at blive dækket gennem hjemmeopladning. Det resterende ladebehov forventes dækket på dels på motorvejsnettet og dels på arbejdspladser, ved indkøbscentre mv.
På den baggrund vurderer kommissionen, at behovet for yderligere offentligt tilgængelig ladeinfrastruktur overvejende vil gælde for de længere ture (primært på statsvejnettet) og i tætte byområder (særligt de største byer), hvor bilisterne ikke har mulighed for at opsætte egne ladebokse. Det vil typisk dreje sig om bilejere, der bor i etagebyggeri, hvor behovet primært skal dækkes med hurtigladere/kantstensladere.
Der er i dag ca. 1.800 offentligt tilgængelige ladestandere med ca. 3.000 ladepunkter. I december 2020 indgik en stor del af ladeoperatørerne en brancheaftale, hvor de forpligter sig til at opsætte 23.000 ladestandere inden 2025. DTU og brancheorganisationen Dansk Elbil Alliance har analyseret sig frem til et nationalt behov for 23.000-28.000 offentligt tilgængelige ladepunkter baseret på en forventning om 1 mio. elbiler i 2030. Omsat til Mariagerfjord Kommune med knap 6.000 borgere i etageboliger vil det svare til et behov på ca. 70-90 ladepunkter i 2030. Der er her ikke inddraget særlige hensyn til eksempelvis ejere og gæster i sommerhuse, som der er mange af i Mariagerfjord Kommune.
Kommissionen bemærker, at ladestanderbehovet forventes at forandre sig i takt med, at den teknologiske udvikling af batterier giver bilerne øget rækkevidde, hvilket vil medføre et mindre behov for offentligt tilgængelige ladestandere. Til gengæld forventes der øget efterspørgsel efter en højere ladeeffekt.
Elbilkommissionen foreslår bl.a. følgende lovændringer for at give kommunerne flere handlemuligheder:
- Kommunerne skal have lov til at gennemføre udbud af anlæg af ladeinfrastruktur på egnede lokationer i det omfang, markedet ikke af sig selv kan levere en tilstrækkelig dækning. Det vil sige, at kommunen kan modtage budsum fra den højstbydende eller give anlægstilskud, hvis et udbud ikke har aflejret interesse i markedet.
- Der skal gives mulighed for at begrænse, hvor lang tid en bil kan holde ved en opladningsplads i dagstimerne eller mulighed for, at ejerne af ladestandere kan indføre et tidsgebyr for fortsat tilslutning efter endt opladning.
Elbilkommissionen har også andre centrale anbefalinger til fremme af en forbedret ladeinfrastruktur, herunder blandt andet regulering på statsvejnettet, servicekrav om roaming, ventetid, oppetid, fysisk tilgængelighed, ændring i el-afgiftsystemet, tidsvarierede tariffer, rammevilkår og konkurrenceforhold m.v.
Kommunens handlemuligheder i den nuværende lovgivning:
Kommunalfuldmagten sætter skarpe grænser for kommunernes virke. Af hensyn til blandt andet den private konkurrence, må kommunen i dag kun anvise offentlige steder til opsætning af ladestandere, men i øvrigt hverken eje, etablere, drifte eller økonomisk understøtte offentligt tilgængelige ladestandere eller den tilhørende kabelinfrastruktur. Det må alene private lade- og eloperatører. Derfor beror ladeinfrastrukturen lokalt på, at ladeoperatører ser et attraktivt marked for etablering og drift af elladere.
I forbindelse med omlægning af parkeringspladsen på Brotorv i Hobro har fagenheden været i dialog med tre ladeoperatører, som alle afviser selv at finansiere opstilling af ladestandere. Da Brotorv er en af kommunens mest benyttede parkeringspladser, kan det med en vis sandsynlighed konkluderes, at der ikke alene på markedsvilkår vil blive opsat offentligt tilgængelige ladestandere i kommunen. Det kræver derfor en ændret lovgivning, hvis den offentligt tilgængelige ladeinfrastruktur skal udbygges i kommunen.
Hvis de kommunale handlemuligheder øges, foreslår fagenheden Teknik og Byg, at en delstrategi kan omhandle følgende:
- Hvilke behov skal strategien rettes imod?
- Etageboligbeboere, sommerhusbeboere, handlende, gæster/turister, andre?
- Hvor skal ladestandere søges opsat?
- Fordelt i kommunen, udvalgte parkeringspladser, udvalgte kantstensstrækninger, andet?
- Hvor mange ladestandere og -punkter?
- Hvilke ladestyrker?
- Almindelige opladere (11-22 kW), hurtigladere (50-75 kW), lynladere (150-350 kW)?
- Kommunalt budget til medfinansiering?
B. Krav til elladestandere på private parkeringsarealer (til beboere og gæster/kunder)
I 2020 vedtog Folketinget den såkaldte ladestanderbekendtgørelse, der fastlægger regler for etablering af ladestandere i forbindelse med eksisterede byggeri. Ladestanderbekendtgørelsen giver ikke kommunerne et handlerum, og Elbilkommissionen har ingen anbefalinger til lovændringer på området.
I den gældende planlov er der heller ikke mulighed for at fastsætte bestemmelser om etablering af el-ladestandere i lokalplaner. Men elbilkommissionen anbefaler, at kommunerne gennem en justering af planloven skal have mulighed for at stille krav til opsætning af ladeinfrastruktur på parkeringsarealer.
Hvis de kommunale handlemuligheder øges på området, foreslår fagenheden Teknik & Byg, at en delstrategi kan omhandle følgende emner:
- Vil Mariagerfjord kommune bruge lokalplanlægningen til at stille krav om opsætning af ladestandere på alle nye, private parkeringsanlæg?
- Hvilket ambitionsniveau?
- Antal ladestandere, ladestyrke, andet?
C. Elladestandere til kommunen som organisation (på rådhuse, ved institutioner, skoler m.v. til kommunens bilpark og ansatte)
Mariagerfjord Kommune kan finansiere opstilling og drift af virksomhedsnødvendige ladestandere på kommunens institutioner. Vi må altså sikre ladestandere til kommunens egen flåde af biler.
I modsætning til private virksomheder må kommunen derimod ikke opsætte ladestandere til brug for kommunens ansatte og borgere. Dette anses i dag for at være konkurrenceforvridende i strid med kommunalfuldmagten.
Med udgangspunkt i kommunens nuværende bilflåde vurderer Ejendomscentret, at der ikke er behov for yderligere tiltag på ladestanderområdet, end hvad ladestanderbekendtgørelsen stiller krav om.
Situation kan selvfølgelig ændre sig, hvis kommunen som led i den grønne omstilling på virksomhedsniveau prioriterer en mere ambitiøs indkøbsstrategi i retning af flere el-biler. Så vil behovet for egne ladestandere også øges.
Desuden anbefaler Elbilkommissionen lovændringer, så strøm, der stilles gratis til rådighed af arbejdsgiver, beskattes efter gældende regler for medarbejdergoder. Med anbefalingen stilles private og offentlige arbejdspladser lige, hvilket vurderes vil have en ikke ubetydelig indflydelse på udbredelsen af elbiler og fremme den grønne omstilling.
Hvis lovgivningen på området ændres, foreslår Ejendomscentret, at en delstrategi kan omhandle følgende emner:
- I hvilken udstrækning vil Mariagerfjord Kommune tilbyde opladningsmulighed for kommunens ansatte og for borgere uden for normal arbejdstid?
- Skal det gælde på alle institutioner og rådhuse eller kun på udvalgte?
- Desuden bør det overvejes, om en delstrategi på området med fordel skal hænge sammen med en eventuel selvstændig virksomhedsstrategi for indkøb af elbiler og/eller plug-in hybridbiler til kommunens drift.
Det bemærkes, at der i budgettet ikke er afsat særskilt økonomi til investeringer i elladeinfrastruktur.