Sundhedspleje og tandpleje


Sundhedsplejen og tandplejen har en række tilbud henvendt mod småbørn. Tilbuddene har til formål at sikre dit barns fysiske udvikling og mundhygiejne bedst muligt. Det kan du læse mere om her.

Sundhedsplejens tilbud til småbørn

Hjemmebesøg

Har du brug for at få besøg af en sundhedsplejerske pga. særlige problematikker, kan du kontakte den sundhedsplejerske, der kører i dit lokalområde. Er du i tvivl om, hvem det er, er du velkommen til at kontakte vores ledende sundhedsplejerske.

Sundhedsplejersken i institutionerne

Sundhedsplejersken kommer med jævne mellemrum i de institutioner, som ligger i det område, hvor hun har sit distrikt. Er der omstændigheder omkring dit barn, som du mener, sundhedsplejersken kan give dig råd og vejledning om, er du velkommen til at tage kontakt til hende. 

Sundhedsplejersken samarbejder også med dagpleje og vuggestuer.

Læs om Sundhedsplejens generelle tilbud til børnefamilier.

Tandplejens tilbud til småbørn

Den tidligere indsats

Alle småbørn i alderen 8-9 mdr. i Mariagerfjord Kommune indkaldes til babymøde/småbørnsgruppemøde på de kommunale tandklinikker med henblik tidlig indsats. Det er vigtigt du giver dit barn gode vaner lige fra starten, og ved besøget vil vi vise, hvordan du kan børste dit barns tænder, giver svar på spørgsmål som fx: hvornår kommer tænderne, hvor meget tandpasta skal du bruge til dit barn, hvor meget sukker må de små få, hvordan kan sutter virke på tænderne, hvad gør du hvis dit barn slår tænderne, og meget mere. Invitationen sker i små grupper på 2-3 familier, herved mulighed for at udveksle gode ideer med andre forældre. Endvidere er der mulighed for at tale med os alene ved samme besøg.

Besøg ved 2 års alderen

Du får indkaldelse til et 2 års besøg på en af vores klinikker i den måned, dit barn fylder 2 år. Her får du mulighed for at tale om barnets tandfrembrud, brug af sut og kost, og vi introducerer barnet til klinikken og de fremtidige besøg. Et 2-årigt barn er ofte for lille til et rigtigt tandeftersyn, men hvis det er muligt, vil tænderne også blive set efter. Vurderes det nødvendigt vil der blive aftalt flere besøg, så eftersynet kan gennemføres, når barnet er klar til det. Ved besøget kan du vælge, hvilken tandlægeklinik du ønsker, barnet skal tilknyttes. Ved det første besøg skaber vi ro og tryghed - f.eks. ved at lege lidt. Herefter indkalder vi barnet efter behov til den klinik, du har valgt.

Mælketænderne er vigtige

Det er en god idé at passe godt på mælketænderne. Selv om mælketænderne er dem, man taber igen senere, har de flere funktioner, der betyder noget for barnets udvikling. Mælketænderne holder blandt andet pladsen til de blivende tænder, som bryder frem omkring 6 års alderen (fra 4 til 8 år). Man passer på tænderne ved god tandbørstning, som starter med en lille blød børste ved frembrud af 1. tand. Vi anbefaler, at man bruger en lille smule tandpasta med fluor allerede fra 1. tand. Sund kost uden for mange søde mellemmåltider eller søde drikke. 

Læs om Tandplejens generelle tilbud.

Syg, forkølelsessår eller lus

Af hensyn til andre patienter og vores personale, forbeholder vi os ret til at undlade behandling på patienter som har:

 • Feber og feberlignende symptomer
 • Svær hoste og ondt i halsen
 • Svær forkølelse og influenzalignende symptomer
 • Forkølelsessår (herpes)Andre sygdomme som kan smitte andre patienter og vores personale
 • Lus.

Det kan være en god idé at ringe til klinikken, hvis man er i tvivl, om man skal komme eller i stedet bør flytte sin aftale. 

Bekendtgørelse om samtykke til behandling af børn og unge ved den kommunale tandpleje

Tandplejen kan uden samtykke fra forældremyndighedens indehaver alene foretage undersøgelse uden brug af røntgen, give mundhygiejneinstruktion, foretage afpudsning og tandrensning.

Tandplejen kan på baggrund af et generelt, udtrykkeligt samtykke fra forældremyndighedens indehaver foretage røntgenundersøgelse og fluoridbehandlinger.

Vi ser gerne at børn og unge ved besøg i tandplejen har ledsagelse af forældre, kan dette ikke lade sig gøre, vil man blive kontaktet inden behandlinger eller andet foretages jævnfør ovenstående

Tandpine, skader eller uheld

Kontakt Tandplejen hurtigst muligt i Tandplejens åbningstid. Klinikkernes telefoner er åbne alle hverdage kl. 7.30-12.00 og 13.00-14.00. Telefonnummeret er i Hobro 97 11 52 31 og Hadsund 97 11 44 80.På telefonsvareren opgives yderligere information i tilfælde at tandklinikkerne har lukket.

Udenfor Tandplejens åbningstid kan du kontakte:

 • Privat praktiserende tandlæge.
 • Den Regionale Tandpinevagt på telefonnummer 70 20 02 55. Tidsbestilling mellem kl. 9-10 - åbent i weekender og helligdage.
 • Skadestuen Aalborg Sygehus hver dag mellem kl. 8-16. Helligdage døgnåbent. Telefonnummer 70 15 03 00. • tandbørster
 • baby får børstet tænder
 • Lille dreng børster tænder

Kontakt


Sundhedsplejen

 •  Fjordgade 5 9550 Mariager
 •  97113204

Tandklinik Hobro


Tandklinik Hadsund


Opdateret 22.01.20    Print    Læs op    Webmaster   Fandt du siden nyttig?