Rygestop


I Mariagerfjord Kommune har vi flere forløb til dig, der ønsker at stoppe med at ryge. Alle forløb varetages af uddannede rygestopinstruktører.

Hjælp til et røgfrit liv

Kursus til dig, der vil kvitte tobakken. Gruppeforløb inklusiv opstartssamtale tilbydes både i sundhedscentrene og i lokalområderne. Opstartssamtalen vil tage udgangspunkt i dig og dine behov. Sammen finder vi det forløb der passer netop dig.

Henvendelse:
Ring på tlf. 24 87 12 16 eller 51 57 67 75
eller send en mail til rygestop@mariagerfjord.dk

Du møder os primært i Sundhedscentrene i Hobro og Hadsund:
Sundhedscenter Hadsund, Vestergade 4
Sundhedscenter Hobro, Brogade 3A

Kommunen tilbyder rygestop i gruppeforløb, som er tilrettelagt ud fra konceptet Kom & Kvit, hvilket er et fleksibelt rygestopforløb. Her har du mulighed for at gennemføre dit rygestop med opbakning fra et netværk, som ved, hvordan du har det.

Forløbet starter med en individuel samtale, hvorefter der er 8 gruppemøder. Vi tilstræber, at have kontinuerlige Kom og Kvit gruppeforløb både i Hobro og Hadsund.

Kom og Kvit udbydes på følgende tidspunkter:

 • Hobro fra 4/1-21 mandag kl. 10.30-12.00 Brogade - tilmelding påkrævet
 • Hobro fra 13/1-21 onsdag kl. 16.30-18.00 Fayesgade - tilmelding er påkrævet
 • Hadsund opstartes i Februar, torsdag kl. 13-14.30 Vestergade 4 – tilmelding påkrævet
 

Information til unge om røg

Mariagerfjord Kommune tilbyder alle 7.-9. klasser undervisning med henblik på at forebygge rygestart hos eleverne. Undervisningen omhandler rygning af cigaretter, e-cigaretter og vandpibe samt brugen af snus.

Information til forældrene og voksne om unge og røg

Et oplagt forum for information til forældre om unge og røg kan eksempelvis være klassearrangementer, forældremøder, initiativer planlagt af skolebestyrelsen, lærermøder, fritidsklub, idrætsforeninger og så videre.

Omdrejningspunktet ved et informationsmøde er at hjælpe forældre og øvrige voksne omkring barnet til at tale om rygning. Hvad forventer barnet, hvad virker og hvordan griber man det an, hvis ens teenager er begyndt at ryge? Men også at tale om, hvordan man som voksen/forælder forholder sig til rygning. Hvad er reglerne i forbindelse med fester, efterskole og så videre.

Rygestopkurser for unge

Unge kan tilbydes rygestopkursus som et gruppeforløb. Kurset kan afholdes på kommunens sundhedscentre eller på den skole, fritidsklub eller lignende, hvor de unge er. Som ung kan du også tilbydes et individuelt rygestopforløb.

Røgfri Fremtid

Mariagerfjord Kommune har tilsluttet sig partnerskabet Røgfri Fremtid, som er et samarbejde mellem TrygFonden og Kræftens Bekæmpelse. Som partner arbejder vi for, at ingen børn og unge ryger i 2030, og at under 5 procent af den voksne befolkning ryger. Du kan læse mere om partnerskabet her.

Kontakt

Kontakt rygestopvejleder på

tlf. 21 36 45 79

Røgfri i Naturen er et gruppeforløb under åben himmel. 

I naturen har vi færre stresshormoner, vi er mere afslappede, og der er højere til loftet. Vi får motion og går derfra med følelsen af, at vi går gennem rygestoppet skulder ved skulder.

Mødegangene vil indeholde viden om nikotin og afhængighed, men der vil også være stor vægt på kroppen som ressource, mindfulness og sanseoplevelser.  

Røgfri i Naturen vil bestå af enten 6 eller 8 mødegange med en varighed på 90 minutter.

Har din arbejdsplads besluttet, at der fremover skal være røgfri arbejdstid? Så kan du som ryger stå med en følelse af at blive presset ud i en beslutning, du ikke selv har valgt.

Du kan læse mere om dine muligheder for hjælp og vejledning til at opnå et rygestop eller en arbejdsdag uden røg her. 

Ønsker du at blive røgfri?

Hvis du ønsker at blive røgfri er der flere muligheder:

 1. Du kan kontakte din bopælskommune og få mere viden om deres tilbud om professionel rådgivning ved rygestop. I Mariagerfjord Kommune kan du læse mere om vores rygestoptilbud her.
 2. Du kan tilmelde dig et online stopprogram fra Kræftens Bekæmpelse via deres app "e-kvit" eller via hjemmesiden om e-kvit.
 3. Du kan ringe gratis til STOPLINIEN på tlf. 80 31 31 31 og tale med en rygestopinstruktør. Læs mere om STOPLINIEN her.
 4. Du kan købe nikotinerstatningsprodukter eller benytte rygestopmedicin (receptpligtigt).

Statistisk set er der større sandsynlighed for, at du lykkes med dit rygestop, hvis du kombinerer professionel rådgivning med abstinensbehandling (nikotinerstatning eller rygestopmedicin).

Ønsker du fortsat at ryge?

Hvis du fortsat ønsker at ryge, er der følgende muligheder:

 1. Du skal klare din arbejdsdag uden brug af nikotin.
 2. Du skal klare din arbejdsdag med brug af et nikotinerstatningsprodukt (anbefales til rygere med stor fysisk afhængighed).

Med udgangspunkt i ovenstående muligheder skal du på opdagelse i dig selv som ryger. Hvordan reagerer du når du ikke får din cigaret? Bliver du humørpåvirket? Bliver du påvirket på din koncentrationsevne? Bliver du fysisk urolig? Eller oplever du en helt anden abstinenstype?

Hvis dine nikotinabstinenser påvirker dig så meget, at det påvirker dit arbejde eller du ikke kan kende dig selv, så skal du finde et nikotinerstatningsprodukt, der kan afhjælpe dine abstinenser på en hensigtsmæssig måde. Du skal stadig kunne fungere optimalt og være dig selv trods røgfri arbejdstid.

Hjælp til dig, som fortsat ønsker at ryge

 1. Du kan kontakte din bopælskommune eller STOPLINIEN for en afklarende samtale om håndtering af abstinenser i arbejdstiden. Læs mere om STOPLINIEN ovenfor.
 2. Apoteket eller en rygestopinstruktør kan være behjælpelig med rådgivning om de forskellige nikotinerstatningsprodukter i forhold til netop dit behov. 
 

Har du brug for det, kan vi tilbyde fem individuelle samtaler med en rygestopinstruktør. Vi kan i særlige tilfælde tilbyde samtaler lokalt, hvor du bor - eksempelvis hvis du er fysisk, psykisk eller økonomisk forhindret i at møde os på Sundhedscenteret i Hobro eller Hadsund.

Er du gravid, eller skal du snart opereres, tilbyder vi individuelle rygestopsamtaler uden ventetid.

Følgende hold kører én gang om ugen:
Kom & Kvit, start mandag d. 31/8-2020 kl. 9.30-11.00 i Hobro, Brogade 3a
Kom & Kvit, start torsdag d. 3/9-2020 kl. 13-15.00 i Hadsund, Vestergade 4

Følgende hold kører hver anden uge:
Kom & Kvit, start onsdag d. 9/9-2020 kl. 16.30-18.00 i Hobro, Fayesgade 14c

For mere information og tilmelding, kontakt:
Rygestopvejleder på tlf. 21 45 36 79  eller Rygestop@mariagerfjord.dk

Du kan også ringe til Sundhedscentret på tlf. 9711 3947

Tilskud til nikotinerstatning eller rygestopmedicin

Vi har i år 2019 mulighed for at tilbyde tilskud til nikotinerstatning eller rygestopmedicin til særligt sårbare storrygere samt storrygere udenfor arbejdsmarkedet, når de følger et rygestopforløb i Mariagerfjord Kommune.

Kontakt


Sureka Santhirasegaram

Borgerrettet forebyggelse

 •  24871216
 •  

Anne Meilandt Hørlyck

Borgerrettet forebyggelse

 •  97113948
 •  

Opdateret 06.01.21    Print    Læs op    Webmaster   Fandt du siden nyttig?