SÅ LETTER VI


Familietilbud til børn og unge med overvægt

SÅ LETTER VI er et tilbud, som henvender sig til børn og unge med overvægt i alderen 3-18 år. Tilbuddet kan strække sig i op til 2 år og henvender sig både til jeres barn og jer som familie.

Vejledningen tager udgangspunkt i de aktuelle nationale anbefalinger samt erfaringer fra SÅ LETTER VI igennem de sidste seks år i Mariagerfjord Kommune.

Målet er at familien gennemgår en vedvarende ændring af vaner ifht. aktivitet, skærmtid, kost, søvn, mental trivsel mv. som med tiden vil sidde på rygraden og føles naturlig. Det påvirker hele familien, når der ændres på disse vaner, og derfor er det afgørende, at alle i familien støtter op om indsatsen. Vi vægter forældreansvaret meget højt, særligt for at undgå, at jeres barn kommer til at føle sig udenfor den øvrige familie eller føler uretfærdighed eller skyld i at ”forårsage” ændringer.

Om SÅ LETTER VI

Læs mere om SÅ LETTER VI i menuen herunder.

Arbejdet med at ændre på vaner kan ikke altid ses direkte på vægten. Kroppen vil i mange tilfælde, gøre hvad den kan for at undgå et vægttab, og derfor vælger vi i SÅ LETTER VI at fokusere på det, I gør for at arbejde med vaneændringerne i stedet for vægten. Derfor ligger der, som udgangspunkt kun vejning ved start, midtvejs og slut i jeres forløb.

Ved jeres første samtale laver vi en punktplan, som passer til jeres familie. En punktplan indeholder nogle konkrete handlingspunkter, som I skal hjem og arbejde med. Uanset antallet af punkter, så er vores forventninger til jer, at I gør jeres bedste og ændrer så meget som muligt fra start. Men det betyder ikke, at vi regner med, at I kan få styr på det hele efter 3 uger. Nogle punkter vil føles lette og andre meget svære og det er tilladt at starte med det lette. Når I kommer til vejledning ca. hver 6. uge vil I få hjælp og støtte til, at vi sammen med jer kan finde den rigtige vej til at lykkedes med nye vaner.

Rigtig mange børn og unge er kede af deres krop i dag, og det er uafhængig af deres vægt. Vi taler med jer og jeres barn om, hvad I bedst kan gøre for at fremme en positiv kropsopfattelse hos jeres barn.

Perfektionskulturen fylder meget i medierne i dag og påvirker befolkningen bredt - ung som gammel. Det er dog et fåtal af de børn vi ser i SÅ LETTER VI, som stræber efter ”det perfekte”. Langt de fleste børn ønsker blot at være ”normale” – de vil ikke stikke ud af mængden. De vil gerne kunne løbe lidt hurtigere og være bedre til en sport eller noget helt andet. Det har utrolig stor betydning for barnet, hvordan I, som forældre taler om kroppe, udseende, vægt o.l. og det har vi fokus på i vejledningen. Bl.a. derfor ligger vi en samtale uden barnet i starten af jeres forløb i SÅ LETTER VI.

Vi anbefaler at børn er aktive 60 min om dagen, udover skolen. Vi opfordrer til at børn er aktive med en sport eller anden social aktivitet. Vi hjælper gerne med kontakt til idrætsforeninger.
Det hele kan ikke ordnes til ”fodbold” eller anden sport. Flere børn har 2-3 timers sport om ugen, men meget lidt aktivitet derudover, af den slags aktivitet, som vi kalder hverdagsaktivitet. Det er særligt tid ved skærme, der stjæler fra både børn og voksnes hverdagsaktivitet i dag. Derfor er en af vejene til mere hverdagsaktivitet lig med mindre skærmtid.

Vi har ikke eksklusionskriterier i SÅ LETTER VI, men forsøger på bedste vis, at rumme alle de familier, der henvender sig for få hjælp til et sundere liv. Vi tager udgangspunkt I jeres livssituation. Har I betænkeligheder omkring jeres deltagelse pga. særlige udfordring i jeres familie, så er I meget velkommen til at tage kontakt.

Vi holder primært til i Sundhedscenteret i Hadsund, men har også mulighed for at tilbyde vejledning i Hobro torsdage og hver anden fredag.  Vi har tider i tidsrummet 8.10 – 17.00, men I må dog være indstillet på, at nogle af jeres samtaler vil foregå i skole og arbejdstid.

Jeres første samtale i SÅ LETTER VI varer halvanden time og de opfølgende samtaler ca. en halv time.  

Kontakt


Stinne Jespersen Pauls

Borgerrettet forebyggelse - Sundhedscent

  •  24871217
  •  

Opdateret 18.06.20    Print    Læs op    Webmaster   Fandt du siden nyttig?