Gå til hovedindhold

Venskab får sclerose-ramte Anders ud i solen

Hvert år rammes 650 danskere af sclerose, og isolation og ensomhed er ofte den invaliderende sygedoms kedelige følgesvend.

Anders Jensen (tv) var med i Als Hallen, da hans gode ven Hans Christian Andersen (m) sidste år fik overrakt årets handicappris af Lene Nielsen, formand for Handicaprådet (th).

Indhold

    Det gjaldt også for Anders Jensen fra Als i Mariagerfjord Kommune, der var en frisk og livsglad ungkarl, da han som 33 årig blev ramt af sclerose.

    Anders blev ensom i takt med, at sygdommen fik bugt med hans førlighed. Han havde det nemlig bedst hjemme bag nedlukkede gardiner i ly for sol og varme, og da kammeraterne havde svært ved at forholde sig til hans kroniske sygdom løb venskaberne efterhånden ud i sandet. Kun den nærmeste familie lagde vejen forbi hans hjem i Als. Sådan var det i mange år.

    Gamle venner

    I dag, hvor Anders har rundet de halvtreds, er situationen heldigvis ganske anderledes. Vendepunktet blev, at hans personlige hjælper rakte ud til Anders gamle kammesjukker. Ungdomskammeraten Hans Christian Hansen var en af dem, der samlede handsken op.

    HC, som Hans Christian kaldes blandt venner, er et par år ældre end Anders, og han havde både tid og lyst til at genoptage venskabet til Anders. HC's initiativ og lyse sind smittede hurtigt af på Anders. Kaffeslabberas blev snart til mandehørm og ture ud i solen, som gav både hyggelige og fornøjelige oplevelser for begge mandfolk. RIB-boat-sejlads og køreture i sidevognmotorcykel og cabriolet, samt tur helikopter er blot et par af de aktiviteter, som vennerne kaster sig over.

    HC fik handicapprisen

    Venskabet med Anders og HC's fornemme indsats for at skabe stjernestunder for sin sclerose-ramte ven er ikke gået ubemærket hen. Mariagerfjord Kommunes Handicapråd har nemlig netop belønnet ham med årets handicappris.

    - I Handicaprådet er vi dybt rørt over HC's jætteindsats for opmuntre sin gamle ven og give ham livsglæde, samt den helt ekstraordinære indsats, som han gør frivilligt, siger Lene Nielsen, der er formand for fjordkommunens handicapråd.

    Ifølge Lene Nielsen har handicaprådet især bidt mærke i, at venskabet mellem HC og Anders er en stor gevinst for dem begge.

    - Mange trækker desværre følehornene til sig, når en ven eller slægtning bliver ramt af en alvorlig sygdom. Anders og HC er et skoleeksempel på, at man sagtens kan have et fremragende og nært venskab fyldt med positive oplevelser og gode snakke om stort og småt, selvom den ene er ramt af en invaliderende sygdom, siger formanden.

    Anders har faktisk fået så meget mod på livet, at han netop har holdt sin 50 års fødselsdag under stor festivitas og en masse gæster fra nær og fjern. Det er også HC's fortjeneste.

    Lene Nielsen håber, at venskabet mellem Anders og HC vil inspirere andre til at række ud til gamle venner, der døjer med et handicap og invitere sig indenfor i deres liv.

    - Handicapprisen er et klap på skulderen til dem, der går den ekstra mil for at hjælpe og opmuntre mennesker med handicap. Derfor var vi heller ikke et øjeblik i tvivl om, at HC virkelig fortjener at løbe med årets pris, slutter Lene Nielsen.

    Med prisen følger et diplom, en vandrepokal og check på 5.000 kroner.

    Anders er ikke i tvivl om, at HC er hans bedste ven, og spørger man ham om, hvad der er det allerbedste ved HC, siger han, at det er, at han besøger mig.

    Sidst opdateret: 20. april 2023