Kontakt
Kultur og Fritid
Her kan læses om Mariagerfjord Kommunes Landdistriktsråd.
I starten af 2019 nedsatte Byrådet i Mariagerfjord Kommune et tværgående, midlertidigt udvalg med fokus på Landdistriktsudviklingen i kommunen. Opgaven var at udarbejde en række anbefalinger, der kan være grundlag for en revision af Landdistriktspolitikken. Politikken skulle omfatte den del af borgerne - ca. 50 % - der er bosiddende udenfor de fire hovedbyer. Landdistriktsrådet var en stor del af årsagen til denne revision og det efterfølgende arbejde, der bl.a. mundede ud i det arbejde der i dag kendes som Lokale Udviklingsplaner
Landdistrikterne er pt. organiseret i 35 lokalområder. Et lokalområde består af en eller flere landsbyer med det omkringliggende åbne land. I tilknytning til politikken er der udarbejdet en strategi, der beskriver konkrete handlinger, ansvar og økonomi.
Hvert år støtter Landdistriktsrådets Projektpulje en lang række større eller mindre projekter i landsbyerne. Puljen udbydes hvert år til landsbyerne med ansøgningsfrist i starten af april.
Deltagere:
Kim Knudsen
Flemming Rasmussen
Per Edgar Jørgensen
Leif Haagen Jensen
Leo Korsgaard
Afbud:
Vivian Thrysøe
Belinda Vendelbo
Jakob Stidsen
Dagsorden:
1. Proces med konsulent Line Wagener omhandlende Landdistriktsrådet
2. Økonomi (herunder puljer – og hvordan de evt. skal tilrettes til at imødekomme projekter med særlige mål)
3. Kommunal aftale med Nordjyllands Beredskab ift. hjertestartere
4. Evt.
1. Proces med konsulent Line Wagener
Flemming Rasmussen orienterede om den nuværende situation Landdistriktsrådet står overfor. Hvis man er for stille, så er der risiko for at blive glemt – vi ønsker derimod at være proaktive og offensive – som bl.a. var tilfældet ved §17.4 udvalget og sidste års tilskud til forsamlingshusene. Det er dokumenteret at arbejdet betaler sig, så vi skal have en klar strategi der kan understøtte og sikre indflydelse over for det nye udvalg. Ligeledes vil processen være god for internt at få forventningsafstemt og skabe ejerskab for vores sager, så vi kan præge det nye udvalg – også inden vi får tildelt de politiske repræsentanter i starten af april, når udvalget starter op.
Det blev enstemmigt vedtaget, at gå videre med processen med konsulent Line Wagener, og Jonathan er derfor i kontakt med Line om, hvilke form forløbet skal tage og hvornår det skal afvikles. Det forventes at blive i løbet af marts, og en dato vil blive meldt ud hurtigst muligt.
2. Økonomi
Landdistriktsrådets økonomi blev kort fremlagt og det blev fastslået at der er overført 146.100 kr. fra 2021. En del af disse midler vil gå til processen med konsulent Line Wagener, og der kan evt. bruges midler til dette fra projektmodningspuljen også. Der blev ligeledes drøftet om en del af de overskydende midler skulle bruges til at give forsamlingshusene endnu en håndsrækning til at få sat gang i hjulene igen. Det blev dog aftalt, at man ønsker at have en dialog med forsamlingshusene om dette, og det blev derfor bestemt, at forretningsudvalget for forsamlingshusene samt landdistriktskonsulenten Jonathan Linnemann tager en møde snarest for at få sat gang i dialogen. Man afventer derfor offentliggørelsen af forsamlingshuspuljen, til det er bestemt om de skal dele solidarisk, eller om man skal bevare en pulje i 2022, eller om den blot skal være mindre end de tidligere 190.000 kr.
Ift. Landdistriktsrådets Projektpulje, så blev det drøftet om det gav mening at vente med offentliggørelsen af denne også, til man har gennemført processen med konsulent Line Wagener, for måske ville det give mening at dreje puljen sådan, at det ønskes at tilgodese projekter der kommer særlige formål – men for at strømline dette med den igangværende proces, forventes projektpuljen derfor at blive offentliggjort og søgbar i løbet af foråret. Det blev drøftet, men ikke bestemt, at et fokusområde fx kunne være adgang til naturen (fx stiprojekter) – så det på den måde stemmer overens med de anbefalinger der blev givet af §17.4 udvalget.
3. Kommunal aftale om hjertestartere
Efter aftale med Kim Knudsen har Jonathan Linnemann undersøgt muligheden for, at kommunens forsamlingshuse og foreninger kan komme til at indgå under Mariagerfjord Kommunes aftale med Nordjyllands Beredskab om service af hjertestartere. Så længe der gives et tilskud til forsamlingshuset eller foreningen, så har de mulighed for at komme ind under den kommunale aftale. Service, som typisk udføres én gang hvert andet år – koster 300 kr. (eksklusiv dele der skal udskiftes).
For at et forsamlingshus eller forening kan komme til at indgå i denne aftale, skal de selv kontakte Nordjyllands Beredskab og oplyse, at de ønsker at gøre brug af Mariagerfjord Kommunes aftale.
Nordjyllands Beredskab kan kontaktes ved at rette henvendelse til:
Poul Vestergaard Larsen Leder-Koordinationscenter Mail: pvl@nobr.dk Tlf. +45 72 29 20 44 / 25 43 44 71
4. Evt.
Jonathan Linnemann er blevet kontaktet af en specialestuderende fra Offentlig Administration ved Aalborg Universitet, som ønsker at skrive et speciale om samskabelse i lokalområderne. Hun ønsker at følge et LUP forløb, evt. et nystartet og slutningen på et andet – da hendes tidshorisont hedder fra 1. marts til 31. maj.
Jonathan Linnemann spurgte derfor ind til, om man havde kendskab til et lokalområde, der kunne være klar til at igangsætte en LUP proces ganske snart. Selv foreslog Jonathan Linnemann Valsgård, men også Døstrup blev nævnt.
Jonathan Linnemann tager kontakt til Lars Otkjær fra Døstrup eller Valsgård Borgerforening.
Årsmødet blev også drøftet – og man foreslår at skubbe arrangementet til efter sommerferien.
Landdistriktsrådsmøde d. 30. maj 2022
Vive Forsamlingshus
Referat
Til stede:
Kim Knudsen
Leif Haagen Jensen
Flemming Rasmussen
Joan Kamstrup
Belinda Vendelbo
Peter Muhl
Jesper Skov Mikkelsen
Vivian Thrysøe
Per Edgar Jørgensen
Jakob Stidsen
Jonathan Linnemann (sekretær)
Afbud:
Leo Korsgaard
1. Velkomst v. Kim Knudsen
Bordet rundt
Præsentation af historikken bag landdistriktsrådet og arbejdet omkring fornyelse af forretningsordenen for landdistriktsrådet.
2.Landdistriktsrådets mission og vision
Missionen: Lige til højrebenet at agere bindeled mellem administrationen, politikerne og borgerne i lokalsamfundene. Generel enighed om missionen. Der ligger meget viden i lokalområderne og det er ildsjælene der får ting til at ske, så de skal understøttes. Det er derfor nødvendigt at der er nogle man kan trække på. Landdistriktsrådet vil gerne spørges og vil gerne hjælpe.
Visionen: Generel enighed
Det er meget positivt, at der er kommet et udvalg for klima OG LANDDISTRIKTER, da det er et vigtig område.
Udvalget kan få brug for et talerør – og der får de brug for landdistriktsrådet: hvad rør sig og hvad sker der? Rådet kan give udvalget et praj om hvad der rør sig. Udvikling i landdistrikterne er jo mange forskellige ting – man skal ikke blive skolemestre inde i byrådet og forvaltningen om hvad der er rigtigt og forkert for landsbyerne. Det er selvfølgelig godt med god infrastruktur – men man skal også gøre det bevist hos folk, hvordan man kan benytte de eksisterende tilbud (flextaxa fx).
3. Økonomien på Landdistriktsområdet
Kommentarer til LUP forløbene: Skal LUP formidles og skal man opsøge lokalområder – eller skal man vente på at lokalområderne selv henvender sig? Der skal måske laves en prioriteringsliste? Der er en kommunikationsopgave hos rådets medlemmer om at få formidlet historierne til landdistriktskonsulenten.
Kommentarer til Udviklingspuljen: Udviklingspuljen, som bruges på bredbånd, er ikke kun vigtig for at kunne tilgå nettet som privatpersoner, men bredbåndet er lige så vigtigt for landbrugene, da meget af deres elektronik er bundet op på adgang til internettet, fx GPS-sporing – hvilket er uundværligt.
4. Landdistriktsrådets forretningsorden (første udkast)
Generel enighed om udkastet til den nye forretningsorden.
Kommentarer til punkt 3: Det handler ikke om hvor mange – men at der kommer nogle ildsjæle der gerne vil være med. Måske skal den være variabel – ikke nødvendigvis et fast antal – men derimod dem der gerne VIL.
Der er generel enighed om at den nuværende løsning ift. valg bliver bibeholdt foreløbigt – så forretningsordenen kan blive godkendt på næste udvalgsmøde efter sommerferien – og så nedsætte en arbejdsgruppe der arbejder hen imod et nyt forslag.
Et forslag er også, at indhente en formand for et lokalsamfund, for at få repræsenteret et område – hvis fx syd er underrepræsenteret efter et valg. Det er også foreslået at der skal udpeges stedfortrædere. De fire geografier SKAL dog repræsenteres. Dette punkt vil være på dagsordenen til næste Landdistriktsrådsmøde.
kommentar til punkt 5.6: Vigtigt at kunne drage nytte af ildsjælene også – fx Borgerforeningen fra Valsgård. Det kunne være fint at hive en ekstern ind til hvert møde og lade dem fortælle om deres igangværende projekter. Eller generelle indspark om de ting der lykkedes. Dette har man også arbejdet med når vi har lavet konferencer med Vesthimmerland og Rebild Kommune.
5. Landdistriktsrådets årsmøde d. 12. juni 2022 v. Belinda Vendelbo og Jakob Stidsen
Orientering om dagen, program og tankerne bag den nye model ift. de tidligere års fællesmøder. Man ønsker at prøve noget nyt – og man er indstillet på at lære af dette, så afhængig af tilslutningen og tilbagemeldingerne, vil man justere næste år.
6. Mødedatoer for 2. halvår 2022
Holdninger ift. ordinære møder: Forskellige ugedage er godt – for at alle har lige muligheder ift. tid og det samme med klokkeslet– vi løber med de forslag der er på dagsordenen.
De næste møder bliver:
Mandag d. 22. august 2022; kl. 19.00 – 21.00
Tirsdag d. 11. oktober 2022; kl. 17.30 – 19.30
Torsdag d. 17. november 2022; kl. 19.00 – 21.00
Mødesteder fastlægges senere og vil blive meldt ud til rådets medlemmer i passende tid forud herfor.
7. Årshjul for 2. halvår 2022
Forslag til årshjul: bliver udarbejdet et udkast til næste møde af rådets sekretær.
8. Eventuelt
Der blev foreslået at man kunne lægge solceller oven på vandreservoirs. Det er dog ofte anderledes økonomisk når man skal give en landmand et beløb herfor når man som kommune foreslår sådanne løsninger – anderledes er det, hvis ideen kommer fra lokale.
Der blev af rådets politikere orienteret om byrådets planer for ladestandere: Per 20. parkeringsplads på en offentlig parkeringsplads, der ikke er til beboelse, skal der opstilles én ladestander. Man arbejder med opstilling af disse – samt hurtigladere i Øster Hurup. Disse vil gøre det godt både at være indbygger, pendler og turist. Udbuddet er lavet sådan, at der er forskellige udbydere, så det ikke kun er ét abonnement der kun kan bruges i hele kommunen.
Ligeledes blev det afgjort, at man ønsker at igangsætte Landdistriktsrådets projektpulje – der er bred enighed, så denne vil blive igangsat af sekretæren. Der skal gerne meldes nogle datoer ud. Formand, næstformand og sekretær sætter sig sammen ift. datoer, ferier osv.
1. Evaluering af årsmøde
Operationen lykkedes, men patienten døde – bar præg af kæmpe forarbejde, opstillinger om aktivitetsmulighederne, forplejning, toiletforhold mm. Traveturen forinden blev ikke til noget. Man er i høj grad nødt til at lytte til manglen på gæster. Det var også et forsøg på at fange nogle lidt yngre deltagere. Der skal tænkes over nye veje. Stort stykke arbejde – men ikke præcist nok. Måske skal man heller ikke forsøge at lave noget over sommeren, da der er mange tilbud i den periode – måske er januar/februar bedre fremover.
2. Færdiggørelse af forretningsplan
Gennemgang af udkast til afsnit om nuværende valgprocedure.
Tekst fra den gamle forretningsorden omhandlende valg af medlemmer:
”Alle medlemmer af Landdistriktsrådet udpeges for et år ad gangen. Funktionsperioden er 1.sept. – 31.aug. De politisk udpegede repræsentanter er udpeget for en samlet Byrådsperiode.”
Forslag til ny tekst:
”Der udpeges to medlemmer fra hvert af lokalrådene i Nord, Syd, Øst og Vest for et år ad gangen. Funktionsperioden er 1. september til 31. august. Lokalrådene står selv for rekruttering samt indstilling og har ansvaret for at valget bliver demokratisk gennemført. Et Lokalråd kan også udpege medlemmer til Landdistriktsrådet der ikke er medlem af det lokalråd de er blevet udpeget af – dog skal vedkommende bo i lokalområdet. De politisk udpegede repræsentanter er udpeget for en samlet Byrådsperiode.”
Man ønsker at lave et udvalg for at arbejde med rekrutteringen – dette kommer med på dagsordenen til næste møde.
3. Økonomi
Der blev drøftet om man skulle anvende de overskydende midler og kaste dem efter de ansøgninger der er kommet ind i projektpuljen, eller om man skal øremærke dem til et større årsmøde. Der gøres status efter endt evaluering og tildeling af midler til de indkomne projektansøgninger.
4. Årshjul
Gennemgang af forslag.
Budgethøring bør tilføjes, så man ved hvornår disse kommer.
Puljefordeling i første halvår – så man kan evaluere det lige efter sommerferien (og med eventuelle nye medlemmer i Landdistriktsrådet)
5. Fast deltagelse af Landdistriktsrådet i LUP-processer
Flemming Rasmussen ønsker at vi arbejder på synligheden af Landdistriktsrådet. Det kommer i halen af projektet ”Collective Impact” eller ”fælles forandring”, der arbejdede med jordfordeling som værktøj. Da dette skulle evalueres, sidder der nogle fra landområderne, som skælder ud over at der ikke sker noget for dem. Her rettede Flemming dem og fortalte om LUP projekterne – og det kom meget bag på dem.
Vi må derfor gøre noget mere – for folk oplever det ikke – og det er katastrofalt.
Skulle man forsøge at få formanden og borgmesteren til at lave et ”reklamefremstød” på LUP – så det kommer mere ud i hjørnerne. Det er ikke formændene man skal have fat i – men det er ildsjælene der har ideerne der skal findes. Dette blev taget til efterretning – og man vil fortsat arbejde med at gøre arbejdet kendt.
6. Fælles gennemgang af indkomne projektansøgninger til Landdistriktsrådets Projektpulje 2022
De indkomne projektansøgninger blev drøftet – og man vil i løbet af de næste dage evaluere dem, hvorefter midlerne vil blive tildelt de projekter, der lever op til kravene. Der er behov for indhentning af enkelte uddybende informationer – her vil landdistriktskonsulenten forsøge at indhente disse.
7. Evt.
Landdistriktskonsulenten nævnte det nye projekt i Hvornum – hvor man ønsker en bedre og billigere energiløsning – her vil man bruge LUP midler, da det er utrolig vigtigt for borgerne at kunne have råd til at opvarme deres huse. Dette kan blive et spændende pilotprojekt, da man er klar over adskillige andre lokalområder der står med de samme udfordringer.
Flemming Rasmussen nævnte frilandsbyer – vil gerne have et oplæg herom, evt. på det næste møde i oktober. Enighed om at dette kunne være interessant.
Referat fra møde i Landdistriktsrådet d. 11. oktober 2022
Tidspunkt: Kl. 17.30 – 19.30
Sted: True Kultur- og Forsamlingshus – True Hovedgade 11, 9550 Mariager
Deltagere:
Kim Knudsen (Formand)
Flemming Rasmussen (Næstformand)
Jesper Skov Mikkelsen
Jakob Stidsen
Leif Haagen Jensen
Leo Korsgaard
Per Edgar Jørgensen (afgående medlem fra lokalråd Syd)
Karsten Lanng Sørensen (nyt medlem fra Syd)
Anders Bodilsen (nyt medlem fra Øst)
Jonathan Linnemann (Sekretær)
Afbud:
Peter Muhl
Referat
Formanden bød velkommen til de nye medlemmer, hvorefter en præsentation af alle medlemmer og gennemgang af Landdistriktsrådets Vision og Mission blev gennemført.
Der har været valg i Øst, hvor Belinda Vendelbo valgte at stoppe og ind er kommet Anders Bodilsen. I Syd har Per Edgar Jørgensen valgt at stoppe og Karsten Lanng Sørensen har overtaget hans plads. Der er ikke blevet afholdt valg i Nord og Vest.
Der blev diskuteret forud for nedsættelse af arbejdsgruppen, da det blev vurderet at man i lige så høj grad bør gennemgå hvad man kan gøre for at rekruttere og gøre Landdistriktsrådet mere synligt – for på den måde at kunne få flere opstillede kandidater til rådet. Arbejdsgruppen skal derfor arbejde med rekruttering, synlighed og valgprocedure.
Medlemmerne af arbejdsgruppen blev: Leo Korsgaard, Leif Haagen Jensen, Karsten Lanng Sørensen og Jesper Skov Mikkelsen.
Det blev aftalt at resterende midler overføres til 2023, hvor man vil anvende en del af disse på samarbejdet med bl.a. Rebild og Vesthimmerland Kommune.
Årshjulet blev gennemgået, man ønsker at holde minimum 6 årlige møder, derfor tilpasses årshjulet igen og vil blive genbesøgt ved næste møde.
Efterfølgende har Formanden Kim Knudsen og sekretæren drøftet en potentiel mulighed for, at afholde 6-8 årlige møder, men hvoraf 2-3 af disse er ”arbejdsgruppemøder” – for på denne måde at have mere tid til at arbejde med de opgaver man ønsker at løfte som Landdistriktsråd. Dette vil, sammen med det nye årshjul, blive vendt ved næste møde.
Der blev på mødet d. 22. august drøftet hvorvidt man skulle forsøge sig med et årsmøde i vinterhalvåret. Der skal derfor nedsættes en arbejdsgruppe, som skal arbejde sig hen imod et program der kan præsenteres til vores næste møde i november.
Arbejdsgruppen her blev Formand Kim Knudsen og sekretæren samt Jakob Stidsen.
Det blev bestemt at man ønsker at bibeholde det nuværende samarbejde med Rebild og Vesthimmerland – og inddrage dem i at afholde en fælles inspirationsdag som der tidligere har været afholdt. Ligeledes ønsker man også at søge vide som Randers Kommune – Landdistriktskonsulenten tager kontakt hertil.
Formanden orienterede om arbejdet herom i Nordjyske Forsamlingshuse. Man lægger op til et arrangement, hvor man inviterer vores forsamlingshuse til et møde, hvor Nordjyske Forsamlingshuse kommer og fortæller om løsninger og hvad der arbejdes med på den politiske linje. Ligeledes skal der kigges på evt. understøttelse af forsamlingshusene fra Mariagerfjord Kommune og Landdistriktsrådet.
Arrangementet for alle forsamlingshusene bliver d. 10. november. Invitationen til dette møde vil blive sendt ud i uge 42.
Landdistriktskonsulenten kunne berette, at arbejdet med Frilandsbyer desværre stadig kun er i opstartsfasen, men at de endelige kandidatkommuner hertil, vil blive udvalgt i december 2022. Landdistriktskonferencen d. 31. oktober er aflyst grunden valget d. 1. november 2022.
Her blev der diskuteret rygter om VAKS-teamets nedlæggelse, hvorefter man besluttede sig for, at lave en officiel henvendelse til de relevante politiske udvalg, samt sende denne ud som en pressemeddelelse.
Referat fra Landdistriktsrådsmøde d. 17. november 2022
Sted: Teaterrestauranten, Hobro
Deltagere:
Kim Knudsen
Flemming Rasmussen
Leo Korsgaard
Jakob Stidsen
Leif Haagen Jensen
Karsten Lanng
Jonathan Linnemann (Sekretær)
Afbud:
Jesper Skov Mikkelsen
Peter Muhl
Marianne Nordensgaard
Anders Bodilsen
Referat
Sidst opdateret: 15. december 2022
Kultur og Fritid