Parat til skolestart
At begynde i skole er begyndelsen på en ny og vigtig periode i dit barns liv.
Skolelivet rummer nye udfordringer, nye venner og nye voksne. Dit barn får en ny hverdag, hvor det skal klare flere ting selv.
Børnene møder skolestarten med forskellige forudsætninger. Nogle børn har alderssvarende udvikling på alle områder, andre har på nogle områder, men ikke på alle. Nogle børn lærer bedst ved at lytte, andre lærer bedst, når de eksperimenterer eller bruger kroppen. Forskelligheden er stor.
I god overensstemmelse med dette, ønsker Mariagerfjord Kommune, at al læring i skolestarten tager udgangspunkt i det enkelte barns muligheder, så det får den bedste start på uddannelsesforløbet.
I de første skoleår samarbejder pædagoger og lærere om undervisningen, så de med hver deres professionelle tilgang til arbejdet kan være med til at sikre, at børnene føler sig trygge, og at der arbejdes for at skabe optimale vilkår for børnenes læring og udvikling.
For at fremme børnenes trivsel, udvikling og læring er der behov for en velovervejet koordineret voksenstøtte før, under og efter overgangen fra børnehave til skole.
Når dit barn begynder i folkeskolen har det en 10-årig grundskole foran sig. Den består af 0.-9. klasse. Derudover er det muligt at vælge en etårig 10. klasse, hvilket er et tilbud til unge efter grundskolen.
Vi er vi ambitiøse på dit barns vegne - både fagligt og menneskeligt.
Læs mere om vores værdier for at skabe det bedste børne- og ungeliv for dit barn i Mariagerfjord.
Handleplan
Brobygning i Mariagerfjord Kommune
I Mariagerfjord Kommunes Børne- og Ungepolitik fremhæves det, at børn skal opleve tryghed ved at føle sig som en del af fællesskabet, samt at vi skal arbejde på at skabe gode rammer for deres trivsel, udvikling og læring.
Udgangspunkt i det enkelte barn
Danmarks Evalueringsinstitut EVA, beskriver i temahæftet ”Overgang fra børnehave til skole”, hvordan en vellykket brobygning tager udgangs punkt i det enkelte barn og den enkelte families situation og livshistorie. Alle børn er forskellige, og derfor skal barnets perspektiv altid inddrages, når der laves brobygning. Det gælder både fra hjem til dagtilbud, mellem to dagtilbud og fra dagtilbud til skole.
Kendskab
En god brobygning fordrer desuden kendskab mellem de parter, der skal brobygges imellem, og det er derfor vigtigt, at der sker en forventningsafstemning mellem hjem, dagtilbud og skole/sfo, således at alle parter ved, hvad barnet oplever/har oplevet i den anden arena. Kendskab til hinandens hverdag kan også styrke kvaliteten af den viden, der overdrages i forbindelse med brobygningen, samt tilrettelæggelsen af skoleforberedende aktiviteter i dagtilbud. Det er ledelsens ansvar, at disse planer bliver koordineret mellem de parter, der afgiver/modtager børn fra hinanden. Da der er stor forskel på de enkelte børnehuse, dagplejere og skoler i forhold til f.eks. størrelse, geografisk placering m.m., vil der være forskelle i den praktiske udmøntning af brobygningen.
Lokale planer
Dagtilbud
Hvert enkelt børnehus og dagplejen skal have en koordineret plan for, hvordan brobygning fore går ind og ud af tilbuddet. Alle planer skal offentliggøres og som minimum indeholde:
- Hvordan der skabes dialog om opstarten ud fra forældrenes og barnets livsbetingelser.
- Hvordan der sker afstemning af forventninger mellem forældre og personale.
- Hvordan der sikres individuelle aftaler om opstartsperiode, herunder aftale om indkøring samt hvornår og hvordan der evalueres.
- Aftaler om, hvilken viden om barnet, der skal overleveres, når barnet stopper, samt hvordan det foregår.
- Hvordan brobygning til kommende arena foregår, samt hvordan der sikres brobygning til alle de arenaer, dagtilbuddet leverer børn til.
- Aftale om, hvordan eventuel viden fra sundhedsplejen, tidligere pasningstilbud etc. bruges i børnehuset.
- Hvordan der tilrettelægges et pædagogisk læringsmiljø, der skaber sammenhæng til 0. klasse
Skole/sfo
Alle skoler/sfo’er skal have en koordineret plan for, hvordan brobygning i forhold til dagtilbud foregår. Alle planer skal offentliggøres og som minimum indeholde:
- Hvordan der sker afstemning af forventninger mellem forældre og skole/sfo.
- Hvordan overleveret viden om barnet skal bruges.
- Hvordan der sikres en god brobygning til alle de dagtilbud, der modtages børn fra.
- Afstemt årshjul i forhold til brobygningen.
- Hvordan der tilrettelægges et læringsmiljø, der skaber sammenhæng til det børnehus barnet modtages fra.
- Hvordan skolen arbejder med at være parate til modtagelse af børn med individuelle behov/at være barneparat.
Sundhedspleje
Sundhedsplejen skal have en koordineret plan for, hvordan og hvornår de medvirker til brobygningen fra hjem til dagtilbud. Planen skal offentliggøres.
Samtykke
Videregivelse af relevante oplysninger
Al videregivelse af relevante oplysninger fra en aktør til en anden sker kun med forældrenes samtykke. I forbindelse med overgang fra hjem til dagtilbud overleverer sundhedsplejen viden om barnet, hvis barnets tid i hjemmet har givet anledning til ekstra indsats fra sundhedsplejens side. I forbindelse med overgang fra dagtilbud til dagtilbud, herunder også fra dagpleje til børnehave, og fra dagtilbud til skole, overleverer det afgivende pasningstilbud viden om barnet. Denne viden skal som minimum omhandle barnets sproglige udvikling, det læringsmiljø og de fællesskaber, som barnet trives og lærer bedst i, samt barnets motivation til at lære. Når barnet går i særlig dagtilbud, tilrettelægges der et særligt forløb. Både skole, dagtilbud, forældrene og andre tværfaglige samarbejdspartnere inddrages i dette.