Gå til hovedindhold

Veteraner fejrede flagdagen i under åben himmel

Vejrguderne var med veteranerne, da den nationale flagdag blev markeret i Helberskov.

Borgmester Mogens Jespersen (m) og borgmesterkollegerne Per Bach Laursen (tv) og Jesper Greth (th) var mødt op for at takke veteranerne sammen med oberst Christian Arildsen fra Danske Soldaterforeningers Landsraad.

Indhold

    Der var festlige flag, flotte uniformer, fællessang, højtidelige taler og medaljer til børnene, da markeringen af årets flagdag løb af stablen ved Bjerget i Helberskov.

    Det er Rebild, Vesthimmerlands og Mariagerfjord Kommuner, der i fællesskab står bag markeringen af flagdagen, der hædrer og ærer de danske veteraner fra de internationale missioner. Værtskabet går på skift mellem de tre himmerlandske kommuner og i år var det Mariagerfjord Kommune, der husede flagdagen.

    Godt 100 veteraner og pårørende deltog i arrangementet som foregik på en mild solskinsaften i Helberskov. Borgmester Mogens Jespersen fra Mariagerfjord Kommune glæder sig over det flotte fremmøde.

    - Vi skal sætte pris på dem, der med fare for eget liv og helbred drager ud til krigszoner i fremmede lande for at skabe en fredeligere og tryggere verden. Det er en uegennyttig indsats, som fortjener vores anerkendelse, siger Mogens Jespersen.

    Det er ottende gang, at Vesthimmerlands Kommune, Rebild Kommune og Mariagerfjord Kommune i fællesskab og giver veteranerne et velfortjent skulderklap for den store indsats, som de har ydet for Danmark.

    - Jeg synes, at vi har skabt en fin tradition for at markere flagdagen i fællesskab. Den er en påmindelse om, at vi støtte vores veteraner. Ikke kun mens de befinder sig i krigszonerne, men også når man kommer hjem til Danmark. Her ser vi desværre, at alt får mange har sår på krop og sjæl, som ikke vil hele, tilføjer borgmesteren.

    Præsidenten for Danske Soldaterforeningers Landsråd, pens. oberst Christian Arildsen kan ikke være mere enig.

    Det er vigtigt, at vi anerkender vores veteraner. På flagdagen ærer hele Danmark alle dem, der tager en for holdet. Det er ikke kun soldater, men også læger, sygeplejersker, præster, beredskabsfolk og politifolk, som fortjener en kæmpe tak for deres indsats, siger Christian Arildsen.

    Alle der bor i en af kommunerne og har været udsendt af Forsvaret, Beredskabsstyrelsen eller Politiet som en del af Danmarks internationale missioner er inviteret til flagdagen. Det samme gælder deres nærmeste familie. Og netop familierne og især børnene var i centrum på flagdagen, hvor Christian Arildsen overrakte medaljer til de fremmødte børn. Det sker i erkendelse af, at børnene lider et særligt stort savn, når mor eller far er udsendt på mission for Danmark.

    Flagdagen er også en tradition, hvor gamle soldaterkammerater mødes og får en snak om minderne fra de internationale missioner. Knud Erik Jensen fra Als, Bjarne Toft Jensen fra Oue og Kaj Munkholm Hansen fra Hobro er fast inventar på flagdagene, hvor de mindes deres mange udsendelser til Cypern. Knud Erik var med på hold 5 og 6 helt tilbage i 1965 og 1966, medens Bjarne og Kaj var på en række fredsbevarende missioner på Cypern fra midten af 1970'erne og 1980'erne. For dem er sammenholdet og kammeratskabet værd at værne om.

    - Det er skønt at mødes med vores gamle soldaterkammerater og få en snak om missionerne på Cypern. Mange tror, at missionerne var rene badeferier, men det var skam blodig alvor, hvor vi lå på vagt på linjen med skarp ammunition, siger Kaj Munkholm Hansen, der også gjorde tjeneste som post-befalingsmand.

    Soldaterkammeraterne glæder sig allerede til næste år, hvor det er Rebild Kommunes tur til at festligholde den nationale flagdag.

    Sidst opdateret: 20. april 2023