Gå til hovedindhold

Esben fandt sin vej ind i den grønne trepart

En nysgerrig lodsejer og et godt spørgsmål blev startskuddet for mere natur ved Mariager Fjord

Esben Haabendal står med hest

Esben Haabendal har sammen med sin kone omkring 1,5 hektar lavbundsjord nord for Hobro, som bliver brugt til græsning af deres heste.

Indhold

    Da Mariagerfjord Kommune midt i juni samlede over 350 lodsejere til informationsmøde om den grønne trepart, rejste en deltager hånden med et spørgsmål, der vakte genklang i salen:

    -Hvad er der egentlig i det her for sådan en som mig?

    Spørgsmålet kom fra Esben Haabendal, lodsejer i det åbne land nord for Hobro. Esben er ikke fødevareproducent og heller ikke medlem af en landboforening. Men han har jord, og han har en interesse i at gøre noget godt for naturen. Han var nysgerrig, men i tvivl om, hvor han skulle starte.

    -Jeg havde selvfølgelig hørt om grøn trepart, men det føltes ikke som noget, jeg nødvendigvis var en del af. Jeg er ikke landmand i gængs forstand. Derfor var det vigtigt for mig at spørge, om det også gælder sådan nogle som mig; de små lodsejere, dem der har jord som hobby eller sideerhverv, fortæller Esben.

    Det gør det, og for at vise netop det, blev der hurtigt sat et møde op mellem Esben og en af udtagningskonsulenterne, der deltog på mødet.

    En ordning for alle med jord

    Udtagningskonsulenter er en landsdækkende ordning, hvor lodsejere kvit og frit kan få rådgivning om mulighederne for at tage blandt andet lavbundsjord ud af drift og samtidig genskabe natur.

    -Vi er her for alle lodsejere. Ikke kun de store bedrifter. Alle, der har jord, der måske egner sig bedre til udtagning af landbrugsjord, kan få rådgivning. Det er uforpligtende og handler først og fremmest om at skabe overblik, siger Sebastian Behnke, udtagningskonsulent hos Velas, som mødte Esben efter lodsejermødet.

    Mødet blev startskuddet for nye overvejelser hos Esben:

    -Sebastian gjorde det nemmere for mig. Vi tog en god snak om mine muligheder, og nu har jeg noget konkret at arbejde videre med. Jeg ved ikke, hvad det ender med, men nu ved jeg, at der er støtte og vejledning at hente, fortæller Esben.

    Heste, lavbund og §3

    Esben ejer otte hektar jord, som han og hans kone har haft i 21 år. Esbens kone er hesteavler, og jorden bliver blandt andet brugt til græsning af deres heste.

    Omkring 1,5 hektar er lavbundsjord og kan potentielt indgå i den grønne trepart. Dog er noget af deres arealer også omfattet af naturbeskyttelseslovens paragraf 3, hvilket stiller særlige krav til, hvordan det må bruges og ændres. Noget som kommunen skal afstemme. Det hele rejser spørgsmålet om, hvad der reelt er muligt i forhold til omlægning - noget, som Esben og Sebastian nu er i gang med at undersøge nærmere.

    En fælles opgave

    Den grønne trepart i Mariagerfjord er et lokalt samarbejde mellem landbrug, kommuner og Danmarks Naturfredningsforening. Målet er at finde løsninger, der både tager hensyn til vandmiljø, natur, klima og lodsejernes hverdag. Det skal ske i respekt for, at det hele starter med én vigtig forudsætning: Frivillighed.

    -Det er lodsejerne, der er hovedpersonerne i det her. Det er deres jord og deres beslutninger. Derfor er det kun i samarbejde med dem, at vi kan lykkes med det vigtige arbejde, som skal give os bedre natur og puste nyt liv i vores smukke fjord og dermed styrke det varemærke, som Mariagerfjord Kommune er kendt for, siger Jens Riise Dalgaard, formand for Lokal Trepart for Mariager Fjord.

    Kommunen håber nu, at flere lodsejere - uanset baggrund - lader sig inspirere af Esbens historie og kontakter en udtagningskonsulent, hvis de er i tvivl om, hvordan de kan hjælpe i Den Grønne Trepart.

    Gratis hjælp til lodsejere:

    • Rådgivningen er tilgængelig for alle lodsejere - uanset arealstørrelse og medlemskab.
    • Konsulenterne hjælper med at vurdere jordens potentiale, forklare tilskudsmuligheder og navigere i regler og procedurer.
    • Ordningen løber frem til 2027 og er en del af den nationale indsats for at reducere kvælstof- og CO₂-udledning.
    • Find din lokale udtagningskonsulent: www.udtagningskonsulenterne.dk/kontakt 
    Sidst opdateret: 3. juli 2025