Gå til hovedindhold

Genoptræning og vedligeholdende træning

Du skal være over 18 år og have bopæl i Mariagerfjord Kommune for at kunne få genoptræning og vedligeholdende træning. Du skal aktivt kunne deltage i og være motiveret for et genoptræningsforløb.

Indhold

    Genoptræning

    Du kan få genoptræning, hvis du er svækket efter sygdom eller fald og ikke har været indlagt på sygehus i forbindelse hermed. Vi vil altid foretage en individuel og konkret vurdering af dit behov.

    Genoptræning er målrettet træning, der også retter sig mod din funktionsnedsættelse, og sigter mod at afhjælpe aktivitets- og bevægelsesbegrænsninger.

    • Indsatsen kan omfatte:
      Individuel indledende samtale og forundersøgelse
    • Faglig vurdering af dine muligheder for at opnå forbedret funktionsniveau via genoptræning
    • Træningsforløb med individuelle fastsatte mål
    • Afsluttende dialog med Sundhed og Træning, hvor du får vejledning og information om dine videre muligheder for træning og aktivitet efter genoptræningsforløbet.

    Din genoptræning bliver tilpasset dine behov og vil derfor tage udgangspunkt i den målsætning, du aftaler sammen med terapeuten.

    Genoptræning er tidsbegrænset til otte uger med mulighed for at forlænge i op til fire uger, hvis terapeuten i fællesskab med dig vurderer, at der er mulighed for yderligere forbedring af dit funktionsniveau gennem træning.

    Når genoptræningen afsluttes, vil du få gode råd og vejledning til den videre træning, som du selv skal stå for, eksempelvis hjemme eller i motionscenter eller på et af kommunes aktivitetscentre.

    Der ydes ikke behandling som en del af genoptræningen.

    Du kan ikke modtage genoptræning, hvis du selv kan deltage i andre holdtræningsaktiviteter eller på egen hånd har mulighed for at forbedre sit funktionsniveau.

    Hvis du i forvejen modtager vederlagsfri fysioterapi for samme lidelse, kan vi kun bevilge genoptræning, hvis du i samme periode holder pause med dette.

    Genoptræning foregår i dagtimerne på hverdage.

    Det er Sundhed og Træning i Mariagerfjord Kommune, der varetager træningsforløbet.
    Genoptræning foregår på sundhedscentrene i Hobro og Hadsund.
    Det er muligt efter en konkret vurdering, at din træningen kan foregå i dit eget hjem eller lokalområde, fx på det nærmeste aktivitetscenter.

    Genoptræning foregår fortrinsvist på hold med individuelt tilrettelagt og tilpasset træning.
    Du har mulighed for at få tilbudt individuel træning frem for holdtræning efter en konkret individuel vurdering.

    Træningsforløbet er gratis for dig.

    Du skal som udgangspunkt selv stå for transporten til og fra træningen. Hvis du grundet varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne ikke er i stand til at transportere dig selv eller benytte offentlige transportmidler i form af bus, tog eller NT Flextur, har du mulighed for at ansøge om befordring til genoptræning efter Servicelovens § 117.

    Befordring bevilges af Myndighed og Visitation sammen med træningstilbuddet.

    Hvis du har spørgsmål omkring, hvilken hjælp du kan få, kan du henvende dig til Myndighed og Visitation (se kontaktoplysninger nederst på siden).

    Genoptræning efter sygehusindlæggelse

    Genoptræning efter sygehusindlæggelse kan tilbydes til dig, der er borger i Mariagerfjord Kommune, som på tidspunktet for udskrivning fra sygehuset har et lægefagligt begrundet behov for genoptræning.

    Du skal være i stand til aktivt at tage del i genoptræningen og være i stand til at modtage instruktioner og ny indlæring.

    Sundhedslovens § 84 forpligter sygehuset til at tilbyde en individuel, skriftlig genoptræningsplan til alle patienter, uanset alder, der har et lægefagligt begrundet behov for genoptræning. Det er kommunalbestyrelsen, der skal tilbyde denne gratis genoptræning efter Sundhedslovens § 140.

    Genoptræningen foregår fortrinsvist som holdtræning, dog med individuelt tilrettelagt og/eller tilpasset træning.

    Der tilbydes kun individuel træning:

    • Ved behov for træning af hverdagsaktiviteter i hjemmet (ADL træning)
    • Hvis din tilstand udelukker transport fra hjemmet til træningscenter
    • Hvis din adfærd eller tilstand gør, at du ikke egner dig til et holdtilbud
    • Virtuel træningsmulighed vurderes egnet som individuel træning.

    Det tilstræbes, at du overgår til holdtræning så hurtigt som muligt.

    Genoptræning i Mariagerfjord Kommune tildeles efter en individuel behovsvurdering og ud fra et helhedsorienteret perspektiv, som altid er tidsbegrænset. I den afsluttende fase af genoptræningsforløbet vil terapeuten sammen med dig have fokus på, hvad der skal til for, at du kan vedligeholde og evt. yderligere forbedre dit funktionsniveau (f.eks. motionsaktiviteter i foreningslivet, motionscentre eller eget hjem).

    Genoptræningen skal rette sig mod dine funktionsnedsættelser, dvs. kroppens opbygning og aktivitets- og deltagelsesbegrænsninger.

    I den periode, hvor du modtager genoptræning efter Sundhedslovens §140, har du ikke samtidig ret til at modtage tilskud til behandling for samme lidelse hos praktiserende fysioterapeut efter reglen om vederlagsfri fysioterapi jf. Sundhedslovens § 140a eller træning efter Servicelovens § 86, stk. 1 og 2.

    Genoptræningsforløbet er gratis.

    Basale ortopædkirurgiske genoptræningsplaner:

    • Varetages af godkendte leverandører i Mariagerfjord Kommune.

    Avancerede ortopædkirurgiske genoptræningsplaner:

    • Varetages af Sundhed og Træning i Mariagerfjord Kommune.

    Øvrige genoptræningsplaner:

    • Varetages af Sundhed og Træning i Mariagerfjord Kommune.

    Genoptræningsplaner for borgere på plejehjem eller botilbud samt borgere fra 0 til 15 år varetages altid af den kommunale leverandør, Sundhed og Træning.

    Genoptræningsplanen modtages af Myndighed og Visitation i Mariagerfjord Kommune, hvorefter visitator kontakter dig inden for en til to hverdage med orientering om genoptræningstilbud. Mariagerfjord Kommune sender altid breve digitalt til borgere, der har en digital postkasse.

    Hvis du er omfattet af frit leverandørvalg ved basal ortopædkirurgisk genoptræning, får du tilsendt en liste over kommunens godkendte træningsleverandører, som du kan vælge imellem. Du skal kontakte visitationen om dit leverandørvalg i løbet af en til to dage, inklusiv weekend og helligdage.

    Når du har valgt leverandør, giver Myndighed og Visitation leverandøren besked, hvorefter leverandøren (både kommunal og privat) skal give dig tilbud om opstart af genoptræning inden syv hverdage efter udskrivelse eller modtagelse af genoptræningsplan.

    Hvis kommunens leverandør ikke kan tilbyde dig opstart på genoptræning senest syv hverdage efter udskrivelse eller modtagelse af genoptræningsplan, har du mulighed for at gøre brug af udvidet frit valg af træningsleverandør. Du kan læse mere om dette på www.mingenoptraening.dk. Du vil modtage et brev fra Myndighed og Visitation om muligheden for udvidet frit valg, og hvad du selv skal gøre for at gøre brug af dette, hvis det er aktuelt for dig.

    Er du henvist til specialiseret genoptræning, vil det foregå ambulant på sygehuset. Sygehuset vil kontakte dig vedrørende træningen.

    Du har ret til at vælge genoptræningstilbud på andre kommuners egne institutioner. Derimod er det ikke muligt at vælge genoptræningstilbud, som andre kommuner tilbyder egne borgere via private leverandører.
    En kommunes genoptræningsenhed kan af kapacitetsmæssige årsager afvise at modtage fritvalgs-patienter, der har bopæl i en anden kommune.

    Dette gælder, hvis institutionen har længere ventetider til genoptræning end andre kommunale genoptræningsenheder, og hvis væsentlige hensyn til patienter fra egen kommune ellers vil blive tilsidesat.

    Leverandøren og dennes medarbejdere skal være autoriserede fysioterapeuter og ergoterapeuter.

    Vi forventer, at du prioriterer genoptræningen, møder op og deltager aktivt. Hvis du ikke prioriterer genoptræningen og flere gange melder afbud eller udebliver, vil din bevilling blive afsluttet. Hvis du er forhindret i at modtage genoptræning på det aftalte tidspunkt, skal du straks give besked - senest
    dagen før kl. 12. Hvis du selv aflyser træningen, kan du ikke forvente at få en anden tid.

    I udgangspunktet skal du selv sørge for befordring til og fra træningsstedet. Hvis du på grund af din funktionsnedsættelse er ude af stand til at transportere dig selv til genoptræning, kan du søge om befordring eller befordringsgodtgørelse efter Sundhedslovens § 171.

    I Mariagerfjord Kommune kan du få befordringsgodtgørelse, hvis du er pensionist, og din udgift til offentlig transport overstiger 42 kr. Du kan blive kørt, hvis du på grund af helbredet ikke kan tage offentlig transport (bus,tog eller NT Flextur).

    Hvis du vælger et genoptræningssted i en anden kommune, er Mariagerfjord Kommune alene forpligtet til at yde befordringsgodtgørelse svarende til det, du vil være berettiget til, hvis du havde valgt det genoptræningssted, som din kommune har henvist dig til.

    Befordring bevilges af Myndighed og Visitation sammen med træningstilbuddet. Befordring til og fra træning aftales mellem dig og træningsterapeuten, der bestiller befordring ved NT.

    Hvis du har spørgsmål omkring, hvilken hjælp du kan få, kan du henvende dig til Myndighed og Visitation (se kontaktoplysninger nederst på siden).

    Vedligeholdende træning

    Du kan få vedligeholdende træning, hvis du på grund af nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller på grund af særlige sociale udfordringer vurderes at have behov for vedligeholdende træning. Vedligeholdende træning kan også tilbydes til dig, der har en kronisk lidelse, og som følge heraf har behov for en individuel træningsindsats med henblik på at vedligeholde fysiske, psykiske og sociale færdigheder.

    Vedligeholdende træning er målrettet træning, der retter sig mod at vedligeholde dit funktionsniveau og forebygge funktionstab.

    • Indsatsen omfatter:
      Individuel indledende samtale og forundersøgelse
    • Faglig vurdering af dine muligheder for at opnå udbytte af en vedligeholdende træning
    • Træningsforløb med individuelle fastsatte mål
    • Afsluttende dialog med Sundhed og Træning, hvor du får vejledning og information om dine videre muligheder for træning og aktivitet efter træningsforløbet.

    Din vedligeholdende træning bliver tilpasset dine behov og vil derfor tage udgangspunkt i den målsætning, du fastsætter sammen med terapeuten.

    Når træningsforløbet afsluttes, vil du få gode råd og vejledning til den videre træning, som du selv skal stå for eksempelvis hjemme eller i motionscenter eller på et af kommunes aktivitetscentre.
    Der ydes ikke behandling som en del af genoptræningen.

    Hvis du i forvejen modtager vederlagsfri fysioterapi for samme lidelse, kan vi ikke bevilge dig vedligeholdende træning.

    Det er Sundhed og Træning i Mariagerfjord Kommune, der varetager træningsforløbet. Træningen foregår på sundhedscentrene i Hobro og Hadsund, men kan også foregå i dit eget hjem eller lokalområde, fx på det nærmeste aktivitetscenter.

    Den vedligeholdende træning foregår fortrinsvist på hold med individuelt tilrettelagt og tilpasset træning. Du har mulighed for at få tilbudt individuel træning frem for holdtræning efter en konkret individuel vurdering. Efter et individuelt træningsforløb vil du kunne overgå til at træne på hold.

    Træningsforløbet er gratis for dig og foregår i dagtimerne på hverdage.

    Du skal som udgangspunkt selv stå for transporten til og fra træningen. Hvis du grundet varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne ikke er i stand til at transportere sig selv eller benytte offentlige transportmidler i form af bus, tog eller NT Flextur, har du mulighed for at ansøge om befordring til genoptræning efter Servicelovens § 117.
    Befordring bevilges af Myndighed og Visitation sammen med træningstilbuddet.

    Hvis du har spørgsmål omkring, hvilken hjælp du kan få, kan du henvende dig til Myndighed og Visitation (se kontaktoplysninger nederst på siden).

    Aktivitetskoordinator

    Kommunens aktivitetskoordinator hjælper dig godt på vej efter et forløb i træningsenheden ved at yde vejledning, støtte og inspiration til livet efter sygdom.
    Aktivitetskoordinatoren kan hjælpe og støtte dig med at:

    • Fastholde de sunde vaner sammen med andre
    • Finde en fritidsaktivitet, som giver dig glæde og mening
    • Hjælpe dig til at indgå i sociale fællesskaber

     

    Vederlagsfri fysioterapi 

    Borgere der har funktionsnedsættelse på grund af svært fysisk handicap eller progressiv sygdom kan få vederlagsfri fysioterapi. Henvisning foregår via egen læge. 

    Tilbuddet er afgrænset til personer med sygdomme inden for nedenstående fire diagnosegrupper:

    • Medfødte eller arvelige sygdomme
    • Erhvervede neurologiske sygdomme
    • Fysisk handicap som følge af ulykke
    • Nedsat led- og/eller muskelfunktion som følge af inflammatoriske gigtsygdomme

    Borgeren skal have en diagnose, der er omfattet af diagnoselisten for at kunne blive henvist til vederlagsfri fysioterapi. 

    Fysioterapien skal have til formål at forbedre funktioner, vedligeholde funktioner eller forsinke forværring af funktioner. Indsatsen skal rette sig mod funktionsnedsættelser, der er relateret til diagnosen.

    Vederlagsfri fysioterapi kan foregå ved privatpraktiserende fysioterapeuter efter henvisning fra egen læge. Det er kommunen, der betaler for ydelsen.

    Vederlagsfri fysioterapi kan også forgå igennem kommunens regi, efter henvisning fra egen læge.
    Borgeren skal være egnet til holdtræning, som den primære vederlagsfri fysioterapi. Borgeren må ikke samtidig modtage vederlagsfri fysioterapi ved anden udbyder, når der vælges kommunal vederlagsfri fysioterapi (en undtagelse hertil kan være ridefysioterapi).

    Leverandør Kontakt

    Sundhedscenter Hadsund

    Mariagerfjord Kommune, Sundhed og Træning 

    Tlf. 97 11 39 47

    Sundhedscenter Hobro

    Mariagerfjord Kommune, Sundhed og Træning 

    Tlf. 97 11 39 47 

    Arden Fysioterapi I/S

    www.ardenfysioterapi.dk

    Tlf. 98 56 17 71

    BeneFiT Hobro og BeneFiT Hadsund 

    www.benefit.dk/hobro 

    Tlf. 40 34 56 96

    Fysioterapeut Mogens Samuelsen 

    www.fyssam.dk

    Tlf. 98 52 12 52

    Mariager Fysioterapi ApS 

    www.mariagerfysioterapi.dk

    Tlf. 98 54 23 93

    Klinik for fysioterapi v Mette Binderup 

    Tlf. 98 57 41 80 

    Læs Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandarder

    Kvalitetsstandarder og tilsynsrapporter

    Mariagerfjord Kommune laver i overensstemmelse med lovgivning årlige kvalitetsrapporter, kvalitetsstandarder samt tilsyn.

    Sidst opdateret: 19. september 2023

    Kontakt

    Myndighed og Visitation

    Alle medarbejdere har træffetid hverdage kl. 8.30-9.30

    Kl. 10-12:

    Distriktsvisitatorer (personlig pleje og praktisk hjælp m.v.)
    Tlf. 97 11 34 49

    Sagsbehandlende terapeuter (hjælpemidler m.v)
    Administrative visitatorer (genoptræning, kropsbårne hjælpemidler)
    Tlf. 97 11 34 48