Gå til hovedindhold

Ejendomsskat

Ejer du en bolig, skal du betale to slags skatter, ejendomsskat og ejendomsværdiskat Fra den 1. januar 2024 bliver begge dele opkrævet fra SKAT.

Indhold

    Efterreguleringer på grundskyld

    Boligejere får besked om grundskylden for 2021-23
    Fra april 2024 får mange boligejere nye ændrede ejendomsskattebilletter for skatteårene 2021-23.
     
    Grundskyld på et foreløbigt grundlag
    Da grundskylden for 2021, 2022 og 2023 blev beregnet, var 2020-vurderingen for ejerboliger endnu ikke klar. Derfor er grundskylden for disse år i første omgang blevet opkrævet på et midlertidigt grundlag. Nu udsender vurderingsmyndighederne løbende de nye vurderinger pr. 1. januar 2020 til boligejerne. På den baggrund beregnes den endelige skat på baggrund af 2020-vurderingen af kommunen og grundskylden for 2021, 2022 og 2023 efterreguleres.
     
    Efterregulering af grundskyld: Ny ejendomsskattebillet fra kommunen
    Når kommunen har beregnet den endelige grundskyld på baggrund af 2020-vurderingen, sender kommunen en ny ejendomsskattebillet for hvert af skatteårene 2021-2023. Til og med 2023 var der skatteloft på grundskylden, der begrænser, hvor meget den kan stige hvert år. Da langt de fleste boligejere er tilmeldt indefrysningsordningen for grundskyld, vil eventuelle stigninger også typisk blive indefrosset, så du først skal betale, når du sælger boligen. Det betyder, at 2020-vurderingen får begrænset økonomisk betydning for de fleste boligejere.
    Sådan beregner vi din grundskyld for årene 2021-2023 (vurderingsportalen.dk)
     
    Har du købt eller solgt for nyligt? Vær opmærksom, når grundskylden bliver efterreguleret
    Det er den aktuelle ejer, der får en eventuel opkrævning eller penge tilbage, når kommunen efterregulerer grundskylden for 2021-2023 på baggrund af 2020-vurderingen. Vi opfordrer til, at du tjekker købsaftalen, hvis du er ny ejer og har fået en opkrævning fra kommunen på grundskyld for en periode, hvor den tidligere ejer ejede ejendommen. Det samme gælder tidligere ejer, hvis kommunen har udbetalt overskydende grundskyld til den nye ejer.
    Ny ejer efter 1. januar 2021: Efterregulering af grundskyld (vurderingsportalen.dk)


    Vigtig information

    Opkrævning af grundskyld er overtaget af Skatteforvaltningen. 

    Mariagerfjord Kommune opkræver pr. 1. januar 2024 renovation, skorstensfejerbidrag, rotteafgift og diverse digelag. Orientering om opkrævningen er udsendt via bidragsbilletten. 

    Fra 1. januar 2024 er der sket en ændring i Gebyrlovens § 4. Denne ændring betyder, at den ejer, der er tinglyst af en ejendom pr. 1. januar, hæfter for hele det års bidragsopkrævning. 

    ”§ 4. Ejendomsbidrag, jf. stk 2, opkræves i en eller to lige store rater efter kommunalbestyrelsens nærmere bestemmelse for forfaldstidspunkt den 1. i de måneder, som kommunalbestyrelsen bestemmer. Kommunalbestyrelsen fastsætter den sidste rettidige betalingsdag, der skal ligge senest 15 dage efter forfaldsdagen. Stiftelsesdatoen for et ejendomsbidrag er den 1. januar i det år, det vedrører”. 
    I Mariagerfjord Kommune er sidste rettidige betalingsfrist hhv. 8. januar og 8. juli 2024.

    Det betyder, at en ejer, som ejer en ejendom pr. 1. januar, men som sælger sin ejendom, eksempelvis 1. marts, stadig vil hæfte for betalingen af 2. rates opkrævninger af ejendomsbidrag. Sælger modtager opkrævningen og Betalingsservice afmeldes ikke automatisk – først ved årsskiftet. 
    Såfremt sælger ønsker en opkrævning på 2. rate inden forfald, er I/sælger altid velkommen til at kontakte os, således vi sender den til enten sælger eller mægler, således I kan medtage beløbet i refusionsopgørelsen.

    Køber vil automatisk modtage en bidragsbillet i forbindelse med købet. Vi arbejder i øjeblikket på at ændre på teksten, således der oplyses, at køber først vil blive opkrævet fra 2025. 

    I er altid velkomne til at kontakte os i Opkrævningen på nedenstående numre;

    Mona Jensen – mojen@mariagerfjord.dk, eller tlf. 97 11 31 04. 
    Pia Sørensen – pisor@mariagerfjord.dk, eller tlf. 97 11 31 00.

    Nye boligskatteregler i 2024 – hvad betyder de for skatten?

    De fleste boligejere vil opleve, at deres ejendomsvurdering bliver højere end tidligere. Men stigende vurderinger skal ikke føre til højere boligskat i overgangen til de nye boligskatteregler. Derfor har Folketinget vedtaget nye skatteregler, der gælder fra 1. januar 2024:

    •    Lavere skattesatser betyder lavere boligskat for 4 ud af 5 boligejere. 
    •    Resten får en varig skatterabat, der beskytter deres boligøkonomi.

    Din skattebetaling bliver mere enkel 

    Med de nye skatteregler bliver hele din boligskatteopkrævning samlet i staten. Det betyder, at du betaler grundskylden løbende via årsopgørelsen i stedet for at få en opkrævning fra kommunen. Det er ikke en ny skat – bare en ny måde at betale den på.  Du kan læse mere om de nye boligskatteregler på vurderingsportalen.dk 

    Rottebekæmpelse samt øvrige bidrag som fx kan være betaling for skorstenfejer eller tømning af bundfældningstank vil fortsat blive opkrævet af kommunen to gange årligt. Hvis du hidtil har betalt din ejendomsskat via Betalingsservice, skal du ikke slette aftalen, da vi benytter de samme oplysninger til betaling af disse bidrag. 

    Indefrysningslån

    De nye regler har blandt andet betydning for den indefrysningsordning, som giver mulighed for lån til stigninger i grundskylden.

    Siden 2017 har boligejere kunnet låne til eventuelle stigninger i deres grundskyld. Indefrysningsordningen har hidtil ligget i kommunerne. Med de nye boligskatteregler overtager Skatteforvaltningen ansvaret for nye indefrysningslån. Derudover udvides ordningen, så du låner til eventuelle stigninger i både grundskyld og ejendomsværdiskat. Der kommer også renter på nye lån fra 2024.

    Vælg til og fra på skat.dk

    Når skatteforvaltningen overtager indefrysningsordningen i 2024, kan du vælge/fravælge indefrysningslån på din forskudsopgørelse. Hvis du vil indfri noget af lånet, kan du fra 2024 gøre det via TastSelv/boligskattelån på skat.dk.

    Gamle lån bliver i kommunen

    Lån oprettet for 2023 eller tidligere skal fortsat betales tilbage til kommunen. Det er også kommunen, der kan oplyse, hvor meget du evt. har lånt til og med den 31. december 2023.

    Du overflyttes automatisk

    Hvis du hidtil har indefrosset din grundskyld hos kommunen, vil låneordningen automatisk fortsætte med de nye skatteregler.

    Hvis du ikke ønsker at fortsætte din indefrysning, kan du framelde den på din forskudsopgørelse.

    Fleksibelt lån

    Du kan vente med at tilbagebetale lån og renter, til du sælger din bolig. Du kan også vælge at indfri lånet helt eller delvist på et tidligere tidspunkt.

    Du kan fravælge lån for et indkomstår uden at tilbagebetale det, du allerede har lånt for tidligere indkomstår. Hvis du fravælger låneordningen for et indkomstår, kan du tilmelde dig ordningen igen det efterfølgende indkomstår.

    Læs mere om indefrysning på vurderingsportalen.dk

    Pensionister kan fortsat låne til betaling af grundskyld

    Pensionister kan låne til deres grundskyld. Frem til 2024 ligger låneordningen i kommunen. Fra den 1. januar 2024 overgår ordningen til Skatteforvaltningen, men vilkårene vil i hovedtræk være de samme.

    Du kan ansøge om et pensionistlån til betaling af din grundskyld, hvis du eller din ægtefælle har nået folkepensionsalderen – eller modtager pension, delpension, seniorpension, tidlig pension eller efterløn.

    Tilbagebetaling

    Pensionistlån skal som hovedregel først betales tilbage, når du sælger din ejendom. Men du kan vælge at stoppe lånet tidligere eller indbetale et valgfrit beløb, hvis og når du ønsker det.

    Sådan låner du

    I 2024 overtager Skatteforvaltningen låneordningen fra kommunerne – og du kan ansøge om et pensionistlån via TastSelv/boligskattelån, som du finder på skat.dk.

    Pensionistlån fortsætter i staten

    Hvis du har et aktivt pensionistlån i kommunen, vil Skatteforvaltningen automatisk oprette et nyt lån, når staten overtager låneordningen i 2024. Det nye lån vil gælde for skatteåret 2024. Din grundskyld opkræves således ikke via forskudsopgørelsen for 2024, men det anslåede lån til grundskyld vil fremgå her. 

    Skatteforvaltningen vil på et senere tidspunkt tinglyse sikkerhed for lånet. Når skatteåret 2024 er slut, vil det endelige lån til grundskyld blive stiftet. Herefter vil det fremgå af en personlig låneoversigt på TastSelv på skat.dk.

    Gamle lån bliver hos kommunen

    Alle pensionistlån hos kommunerne bliver standset, når Skatteforvaltningen overtager låneordningen den 1. januar 2024. Lånene sættes i bero, men der vil fortsat komme renter på. 

    Lån oprettet før 2024 skal fortsat betales tilbage til kommunen. Det er også kommunen, der kan oplyse, hvor meget du evt. har lånt frem til den 1. januar 2024. 

    Du behøver dog ikke betale lån eller renter tilbage, før du sælger den ejendom, du har lån i.

    Læs mere om pensionistlån på vurderingsportalen

    Grundskyld

    Som en del af Regeringens boligaftale, har du fået indefrosset en del af din grundskyld.

    Baggrunden for indefrysningen er lov nr. 278 af 12. april 2018. Med loven indføres en midlertidig indefrysningsordning for 2018-2020.

    Det betyder, at:

    • Du ikke skal betale beløbet nu
    • Din kommune skal indefryse årlige stigninger i grundskylden over 200 kr. pr. ejer.

    For at sikre en enkel ordning kan du ikke fravælge indefrysning eller vælge at indfri dit lån i perioden 2018 - 2020. Til gengæld er lånet rente- og gebyrfrit.

    I stedet får du et lån, der svarer til beløbet. Lånebeløbet fremgår af din ejendomsskattebillet og er trukket fra i din opkrævning. Beløbet svarer til stigningen i din grundskyld for hele 2018. Du har måske bemærket, at grundskylden for første halvår 2018 blev opkrævet uden indefrysning. Det skyldes, at lovgrundlaget for den midlertidige indefrysningsordning ikke var vedtaget på det tidspunkt. Det er det nu, og derfor får du indefrosset et beløb, der svarer til stigninger i grundskylden for hele 2018.

    Du skal betale det indefrosne beløb, hvis ejendommen skifter ejer. Du modtager automatisk opkrævningen fra din kommune. Overtager din ægtefælle ejendommen, overtager vedkommende lånet. 

    Du vil årligt få en opgørelse, som viser det indefrosne beløb for hvert år og totalt.

    Du kan læse mere på skatteministeriets hjemmeside. 

    Fra- og tilmelding af indefrysning på Borger.dk fra 2. halvår 2021

    Den midlertidige indefrysningsordning for grundskyld gøres frivillig, så du som boligejer kan fra- og tilvælge indefrysning fra 2. halvår 2021.

    Hvis du framelder dig ordningen, skal du betale det samlede indefrosne beløb. Det er alene din andel af indefrysningen på ejendommen, der frameldes. Det vil sige, at eventuelle andre ejere selv skal afmelde sig ordningen, hvis de ønsker det.

    Du kan framelde dig ordningen ved at logge på Borger.dk med MitID. 

    Du skal være opmærksom på, at du ikke kan fortryde dit fravalg og få din oprindelige indefrysning tilbage. Du kan dog tilmelde dig indefrysningsordningen igen. Hvis du gør det, vil du kunne få indefrosset fra og med næste grundskyldsrate efter tilmeldingen.

    Hvis du ikke har MitID, kan du kontakte den kommune, som ejendommen er beliggende i og bede om at blive frameldt eller tilmeldt igen.

    Hvis du ikke fravælger ordningen, fortsætter den som hidtil. Der tilskrives heller ikke fremover renter og gebyrer.

    Beregningsgrundlaget for ejendomsskatten er grundværdien. Vær opmærksom på, at ved delvis køb eller salg af jord, vil grundskylden først være korrekt to år efter endelig vurdering. Parterne skal selv lave refusion.

    Mariagerfjord Kommune udsender hvert år ejendomsskattebilletten, der er gældende for det følgende kalenderår.

    Samtlige ejere af ejendommen får en ejendomsskattebillet. Hovedejer får tilsendt den originale skattebillet og særskilt indbetalingskort, mens øvrige ejere får tilsendt en kopi af skattebilletten.

    Ejendomskat

    Du kan søge om lån til betaling af dine ejendomsskatter, hvis du eller din ægtefælle ejer en ejendom, herunder også fritidsbolig som bruges til beboelse. 

    For at få lånet skal du eller din ægtefælle have fast bopæl her i landet og være fyldt 65 år eller få udbetalt social pension, delpension eller modtage efterløn.

    Fra den 1. januar 2024 overgår ordningen til Skatteforvaltningen, men vilkårene vil i hovedtræk være de samme. Fra 224 kan du ansøge om et pensionistlån via TastSelv/boligskattelån, som du finder på skat.dk.

    Har du spørgsmål til fastsættelse af ejendomsværdi og grundværdi, skal du kontakte SKAT på tlf. 72 22 18 18.

    Under "Affald" kan du indberette, hvis du ikke har fået tømt din skraldespand. Du kan også se hvad du er tilmeldt med, og hvilken dag du får tømt.

    Har du spørgsmål til renovation, kan du kontakte Affaldsteamet. 

    På "Dit affald" kan du bestille afhentning af storskrald på din adresse. Læs mere om affald på hjemmesiden. 

    Har du spørgsmål til tømning af bundfældningstank, kan du kontakte Marianne Hyldgaard Kristensen på tlf. 97 11 36 49.

    Mariagerfjord Kommune opkræver et gebyr for skorstensfejning på vegne af skorstensfejeren.

    Har du spørgsmål omkring skorstensfejning og skorstensfejerbidrag, skal du kontakte skorstensfejeren. Har du betalt for meget i skorstensfejerbidrag, er det skorstensfejeren, der skal tilbagebetale det overskydende.

    Kontakt en skorstensfejer

    Arden og Hobro: Søren Andersen - tlf. 98 62 20 80 eller 21 20 17 14 - www.sorenskorstensfejer.dk

    Hadsund: Jørgen Simonsen - 20 41 28 96

    Mariager: Brian Johansen - 86 47 44 40 eller 30 68 99 22

    Du skal anmelde tegn på rotter til Mariagerfjord Kommune.

    Vi opkræver rottebekæmpelse til dækning af omkostninger ved den kommunale rottebekæmpelse. Gebyret pålægges samtlige grunde i kommunen og opkræves som en promillesats af ejendomsværdien.

    Har du spørgsmål vedrørende forbrugsafgifter og vandaflæsning, skal du kontakte Mariagerfjord Vand A/S på tlf. 99 52 53 54.

    Sidst opdateret: 02. maj 2024

    Yderligere info

    Kontakt