Rest efter sortering er den sidste rest som du har tilbage, når du har frasorteret alt det materiale som kan gå videre til genbrug eller genanvendelse.
På genbrugspladserne kan du komme af med mere end 30 forskellige fraktioner til genbrug og genanvendelse f.eks. haveaffald, beton og mursten, pap, papir, plastik, jern, aluminium, sanitet, glas, farligt affald og meget mere.
Efter sortering står du til sidst tilbage med en lille rest som hverken kan genbruges direkte eller genanvendes. Det kan være en udtjent polstret sofa, der ikke kan genbruges direkte, dels fordi den er i dårlig stand og dels fordi den består af flere forskellige materialer. Der kan også være tale om materialer der i dag ikke kan genanvendes f.eks. dyner og puder eller tagpap.
Den sidste rest skal i container nr. 90 til Rest efter sortering.
Eksempler på affald der skal i Rest efter sortering:
- Flamingo (farvet)
- Skumgummi
- Ridsede CD- og DVD'er
- Plast uegnet til genbrug
- Gavebånd
- Gulvtæpper
- Udtjente polstrede møbler - f.eks. boksmadrasser og sofaer
- Linoleumsgulve
- Puder og dyner
- Tapet
- Tagpap
Hvorfor er det vigtigt at du sortere?
Vi producerer meget affald som kunne være undgået til gavn for miljøet, klimaet og økonomien. Det er et fælles ansvar, at vi passer på klodens ressourcer som er knappe og derfor skal bruges smartere. Derfor har Regeringen er ressource-strategi "Danmark uden affald - genanvend mere, forbrænd mindre", der blandt andet sætter det mål, at vi i 2022 skal genanvende 50 % af vores husholdningsaffald.
Affald er i mange tilfælde en værdifuld ressource. Derfor skal vi overveje om affaldet kan genbruges eller genanvendes, inden vi smider det i rest efter sortering.
Når du genbruger og genanvender, sparer du et stort forbrug af vand, energi og CO2 til fremstilling af nye produkter. Derudover sparer du også et kæmpe skjult ressourceforbrug, hvis du ser i forhold til udviklingen af råmaterialerne. For eksempel er plastik lavet af råolie. Der går ca. 2 kg olie til at fremstille 1 kg plastik, og en dansker bruger omkring 100 kg plastik om året. Denne plastik kan f.eks. omsmeltes til nye plastikflasker- og dunke, soveposefyld, fleecetrøjer, legetøj, legetøjsbamser, isolering og meget andet.
Et andet eksempel er genanvendelse af tomme dåser. Aluminium er et bæredygtigt materiale, der kan omsmeltes og genanvendes i samme tilstand mange gange. Fordelen er, at en omsmeltning kræver maksimal 5 % af den energi som der bruges, når aluminium fremstilles fra grunden. Derudover spares der op imod 9 tons CO2 for hvert ton aluminium der genanvendes. Dette har stor betydning for den globale opvarmning. Endelig skaber fremstillingen af 1 kg nyt aluminium i snit ca. 85 kg affald.
Vidste du ..
- at 10 stk. brugte øldåser kan blive til 8 nye øldåser?
- at 1.333 stk. brugte leverpostejbakker er nok aluminium til en ny cykel?
Se film om rest efter sortering.